Restricţii pentru donatorii de sânge

1Comentariu
Restricţii pentru donatorii de sânge
Dacă ai avut un partener de acelaşi sex sau dacă nu ai o relaţie stabilă, dacă ai trăit în Camerun, Congo sau Gabon ori ai avut relaţii sexuale cu cineva de acolo, dacă eşti pensionat medical sau dacă ţi-ai făcut manichiura în alt loc decât într-o unitate autorizată nu poţi dona sânge!

Acestea sunt unele dintre cele mai controversate puncte ale unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului sănătăţii.

Potrivit chestionarului din proiectul de lege, donatorul de sânge trebuie să răspundă dacă în ultimele 12 luni a avut contact sexual cu un partener care este plătit pentru sex.

Mai mult, bărbaţii sunt întrebaţi dacă au avut relaţii sexuale cu un alt bărbat, iar femeile dacă partenerul lor a avut relaţii sexuale cu un alt bărbat. Donatorii de sânge sunt întrebaţi şi când au consumat ultima dată alcool, ce băuturi au consumat şi în ce cantitate. Dacă potenţialul donator răspunde cu DA la vreuna dintre întrebări, va fi exclus de la donare.

Iată câteva întrebări din chestionar:

În ultimele 12 luni aţi avut contact sexual cu:
– un partener cu hepatită sau HIV pozitiv?
– un partener ce se droghează prin injecţie?
– un partener care este plătit pentru sex?
– parteneri multipli?
– pentru bărbaţi: aţi avut relaţii sexuale cu un alt bărbat?
– pentru femei: a avut partenerul dumneavoastră relaţii sexuale cu un alt bărbat?
– aţi schimbat partenerul (partenera) în ultimele 6 luni?


Dacă potenţialul donator a primit transfuzii cu sânge pe teritoriul Africii, va fi de asemenea respins de la donare. La fel se întâmplă şi cu cei care s-au născut sau au locuit în câteva ţări din Africa sau au întreţinut relaţii sexuale cu persoane care provin de acolo. Totodată, persoanele pensionate medical nu vor putea deveni donatori de sânge şi nici cei care şi-au făcut tatuaje sau manichiura într-un loc neautorizat.

Aşasar, nu pot dona sânge:
-persoanele pensionate medical
-persoanele care au parteneri sexuali multipli
-bărbaţii care au întreţinut relaţii sexulale cu un alt bărbat
-persoanele care au schimbat partenerul în ultimele şase luni
-persoanele care au practicat sau practică prostituţia
-persoanele care au întreţinut sau care întreţin relaţii sexuale contra plată
-persoanele care şi-au făcut acupunctură, tatuaje, găuri în urechi sau manichiura-pedichiura într-o unitate neautorizată.

Proiectul de act normativ va fi lăsat în dezbatere publică încă două săptămâni. Potrivit ordinului, donarea de sânge va fi reglementată ca o acţiune voluntară şi neremunerată.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor