Resturile de la Rieni, în CET

22Comentarii
Resturile de la Rieni, în CET
ORADEA – Au început cu porumb. Au sugerat grâul, iar acum au ajuns să ardă, într-un cazan din CET, un fel de borhot rezultat în urma producerii băuturilor alcoolice „de Bihor”.

CET-ul pare a trece, de anul trecut, printr-un lung şir de experimente în căutarea combustibilului salvator, şi ieftin, şi pe placul Uniunii Europene, conform spuselor lui Dragoş Gligor, directorul general al SC Electrocentrale SA. Se pare că acesta a fost găsit în curtea distileriei Scandic din Rieni, proprietate a familiei Micula, şi poartă numele oficial de granibrut.

Preţ secret

Directorul s-a arătat amabil să explice utilitatea granibrutului pentru termoficarea oraşului şi să-i laude calităţile: „Granibrutul este porumb măcinat şi fermentat. Se fierbe apoi, să se scoată zaharurile, şi rămâne o substanţă bogată în proteine şi celuloză, bună ca hrană în zootehnie. Plătim sub preţul cărbunelui, iar produsul are o putere calorică de două ori mai mare: un kg de cărbune are 2.000 kCal, iar un kg de granibrut 4.000 kCal”.

Gligor Dragoş a preferat să tăinuiască preţul pe care orădenii îl plătesc familiei Micula pentru tona de reziduu: „Prin contract, nu am dreptul să spun cât plătesc. E sub preţul la care-l vând în zootehnie”.

Directorul Electrocentrale SA spune că pe lângă porumb şi resturi de la Rieni, în unicul cazan modificat pentru biomasă se ard şi alte feluri de resturi vegetale. „Aşteptăm producătorii de biomasă. Putem arde şi şrot de floarea-soarelui, de rapiţă şi de soia”, spune Gligor.

Cantităţi industriale

Judecând după cifrele vehiculate, relaţia dintre conducerea CET şi cea a distileriei din Rieni ar putea fi una de viitor, de natură să fericească amblele părţi. „Aducem de la Rieni câte 80 tone de granibrut pe zi, câte patru zile pe săptămână.

Ei produc aproximativ 200.000 de tone pe an, ceea ce ar însemna aproximativ 20-25% din necesarul de materie care ne trebuie nouă. Când nu vom mai putea arde cărbune, din 2011, şansa noastră de a produce termie la un preţ scăzut va fi biomasa, ştiut fiind că preţul gazului a crescut simţitor de când am modificat un cazan pe gaz”, spune Gligor.

Cristina Ghilea

 

Taguri:


22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor