Resuscitare prin turism şi cultură

2Comentarii
Resuscitare prin turism şi cultură
ORADEA – Wellness-ul şi cultura de stradă sau turism de afaceri şi târguri de carte ar pune Oradea pe harta turistică şi culturală a Europei, cred liberalii. VIDEO 1   VIDEO 2  Forum Program de dezvoltare a turismului

Daniel Vulcu şi Paul Iacobaş, membri în echipa de campanie a lui Ilie Bolojan, candidatul liberalilor la Primăria Oradiei, şi-au expus ieri, în linii mari ofertele electorale pentru aceste două domenii.

Relansare culurală

Reabilitarea cetăţii, înfiinţarea unui centru expoziţional multifuncţional, o galerie de artă modernă şi spaţioasă, noi monumente în parcuri şi pieţe sunt unele dintre cele mai importante puncte pe lista prezentată de Daniel Vulcu drept priorităţi pentru relansarea culturală a Oradiei. Fost politician, activ în tabăra liberalilor o vreme, actorul spune că a reintrat în politică atras fiind de personalitatea candidatului liberal pentru Oradea, pe care a decis să-l sprijine.

Alte priorităţi ale liberalilor ar fi promovarea diversităţiu culturale şi acordarea de burse de creaţie pentru astiştii talentaţi. „A ne ocoli din punct de vedere cultural şi istoric este o greşeală”, spune Vulcu, referindu-se la diversele etnii din Oradea conlocuitoare cu românii – maghiarii, rromii sau evreii. „A ne face că nu ştim istoria oraşului, a maghiarimii iar e o greşeală, la fel cum ar fi şi a ignora aportul românilor”.

Fost co-organizator al festivalului Toamna Orădeană din anii trecuţi, artistul spune că acesta trebuie extins şi redimensionat: „Se desfăşoară puţin haotic, acum. Ar trebui să capete dimensiuni europene. Ar trebui deschis cu un festival de teatru care să fie scos şi în stradă şi pe durata să fie invitate la Oradea personalităţi culturale marcante. S-ar putea organiza un târg de carte în pasajul Vulturul Negru”.

Turism responsabil

Crearea de zone de agrement pentru orădeni şi turişti şi dezvoltarea condiţiilor pentru sporturi şi receere – piste de ciclism şi alergat, locuri pentru pescuit sau pentru caiac sau bărci pe Criş, panouri de căţărare artificială în şanţul Cetăţii şi deschiderea pentru public a tuturor terenurilor de sport din cartiere sunt soluţii la îndemănă şi nu foarte costisitoare pentru un prim pas în crearea unei imagini „relaxante” a municipiului, după cum a expus Paul Iacobaş.

Alte iniţiative fezabile, în opinia liberalilor, ţin de dezvoltarea turismului de afaceri, a celui de wellnes – concept la modă şi serios aducător de bani în Europa, aplicabil Oradiei datorită apei geotermale sau o ofertă turistică pe trasee. Modernizarea autogării şi fluidizarea traficului ar fi condiţii esenţiale pentru asigurarea unui bun aflux de turişti spre Oradea.

Aeroportul, la Oradea

În acest context, candidatul liberal pentru postul de primar de Oradea a susţinut că este pentru păstrarea aeroportului pe actualul amplasament şi că mutarea obiectivului din cauza performanţelor slabe este doar o scuză fie pentru neimplicarea de până acum fie pentru interese imobiliare.

Ca variantă pentru recuperarea întârzierii aeroportului faţă de cele de la Arad, Cluj sau Timişoara, Bolojan propune facilităţi pentru un operator low-cost care ar trebui atras la Oradea. „Poate fi dat aeroportul, fără taxe aeroportuare, până la atingerea unui anume număr de pasageri. Interesul nostru e să avem zboruri cât mai multe. Aeroportul Oradea este folosit la maxim 15% din capacitate, conform specialiştilor”, crede Bolojan.
Cristina Ghilea2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor