Reţea de traficanţi din Salonta, trimisă în judecată

Reţea de traficanţi din Salonta, trimisă în judecată
ORADEA – O reţea de migraţie ilegală, ce avea ca „obiect de activitate” transportul ilegal al cetăţenilor din Republica Moldova în Italia a fost anihilată de poliţiştii de frontieră şi procurorii DIICOT.

Reţeaua era formată din 4 cetăţeni români care se ocupau cu racolarea unor cetăţeni moldoveni, cărora le procurau paşapoarte româneşti, pentru a putea ieşi ilegal din România. Activitatea membrilor reţelei a fost monitorizată timp de 2 ani de zile, poliţiştii de frontieră deplasându-se inclusiv în Moldova, unde au audiat mai mulţi cetăţeni moldoveni, victime ai reţelei de trafic de migranţi. La începutul acestei săptămâni membrii reţelei au fost trimişi în judecată.

„În anul 2006, poliţiştii de frontieră din cadrul DPF Oradea au intrat în posesia unor informaţii conform cărora, pe teritoriul României, se constituise o reţea cu preocupări în sfera traficului de migranţi. În plus, s-a stabilit că membrii reţelei puneau la dispoziţia migranţilor documente de identitate româneşti, pentru care au cerut sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro/persoană, suma totală ce urma a fi încasată depăşind 40.000 euro”, a declarat subcomisar Mircea Chiorean, ofiţerul de presă al DPF Oradea.

Potrivit anchetatorilor, totul a început în cursul lunii mai 2006, când Natalia P., cetăţean moldovean, aflată în Italia la muncă a vrut să-l aducă în Italia pe fiul său, Pavel. P. „Prin intermediul unor colegi de muncă, a intrat în posesia datelor de contact ale lui Ioan P., cetăţean român, care s-a oferit să-i intermedieze aducerea în Brescia a fiului său, contra sumei de 1.600 de euro, folosind un paşaport românesc valabil. Odată intrat legal în România, Pavel P. s-a întâlnit în Bucureşti cu Florin P., alt membru al reţelei, care l-a transportat până în Salonta. Aici, cei doi au contactat doi localnici, pe Laszlo F., de 30 de ani, şi Robert B. de 28 de ani, ce urmau să-i procure un paşaport românesc valabil şi să-i transporte, cu autoturismul unuia dintre ei, până la destinaţia finală”, a explicat subcomisar Mircea Chiorean.

În 28.05.2006, cetăţeanul moldovean, însoţit de cei 2 membri ai reţelei din Salonta, a ieşit din ţară, folosindu-se de paşaportul românesc, iar după ce au ajuns în Italia, membrii reţelei au fost contactaţi de alţi cetăţeni moldoveni, care intenţionau să-şi aducă membrii familiei la ei.

„Atunci 3 membri ai reţelei s-au deplasat în Republica Moldova, unde au intrat în legătură cu alţi 11 moldoveni, cărora le-au promis sprijinul de a ajunge în Spaţiul Schengen, folosind aceiaşi metodă, respectiv obţinerea unor paşapoarte româneşti valabile.Deoarece nu au putut să facă rost de paşapoartele promise, cei doi salontani au dispărut cu avansul primit, abandonându-i pe cetăţenii moldoveni, intraţi legal în ţară”, a precizat reprezentantul DPF Oradea.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei patru vor risca o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 5 ani.

Georgiana Anghel

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !