Retehnologizare la jumătate de preţ

Retehnologizare la jumătate de preţ
Municipalitatea doreste sa retehnologizeze CET-ul, în vederea reducerii costurilor de productie ale agentului termic, a anuntat primarul Petru Filip la conferinta de presa de marti de la Primarie.

Pretul relativ ridicat al gigacaloriei se datoreaza în primul rând tehnologiei învechite cu care lucreaza centralele termice, între care si cea oradeana. În conditiile în care subventiile reprezinta o povara pentru bugetul local, reducerea pretului gigacaloriei este interesul tuturor contribuabililor, considera prim-gospodarul municipiului.

Pentru asigurarea agentului termic necesar gospodariilor încalzite de CET ar fi de ajuns o turbina cu o capacitate de 25 MW, care costa în jur de 25 de milioane de euro. În cadrul unui program guvernamental, care vizeaza retehnologizarea centralelor termice preluate de municipalitati, 50% din cheltuieli vor fi acoperite din bugetul central. Astfel, în cazul Oradiei, municipalitatea ar trebui sa plateasca doar aproximativ 12,5 milioane euro, adica 437,5 miliarde lei.


Retehnologizarea CET-ului este stringenta, în conditiile în care se prefigureaza o scumpire semnificativa a gazului, ceea ce va salta si pretul gigacaloriei.

Pengo Zoltan