Reţete noi pentru bolnavi

2Comentarii
Reţete noi pentru bolnavi
ORADEA - De la 1 iunie se schimbă în mod oficial formularele pentru eliberarea reţetelor gratuite şi compensate pe baza cărora asiguraţii îşi pot lua medicamente din farmaciile care se află în relaţie contractuală cu o casa de asigurări de sănătate.

Noile reţete sunt în acord cu cerinţele Uniunii Europene dar ţin cont şi de faptul că prescrierea medicamentelor se face de la 1 aprilie pe baza denumiri comerciale, nu în funcţie de denumirea comună internaţională (DCI) cum era înainte.

În noile formulare sunt prevăzute inculsiv spaţii pentru numărul de identificare a cardului european de asigurări, pe baza căruia cetăţenii UE pot primi medicamente în România cât şi pentru numărul de paşaport al cetăţenilor din 27 de state precum Algeria, China, Croaţia, Cuba, Egipt, Israel, Tunisia, Maroc, Turcia ori Macedonia, cu care România a încheiat acorduri internaţionale.

Până la 1 iunie în paralel

Printre modificările importante aduse de noile formulare este faptul că asiguratul trebuie să-şi dea acordul pentru înlocuirea în farmacie a unor medicamente prescrise de medic, având în vedere că farmacistul, o dată cu trecerea la prescrierea denumirii comerciale a medicamentului, nu mai are voie să facă el însuşi schimbarea. Astfel, medicul prescriptor va semna obligatoriu pe versoul celor trei exemplare ale prescripţiei medicale, menţiunea „bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor de către farmacist”. În cazul în care această menţiune nu este făcută, farmacistul nu va putea schimba medicamentele între ele, adică nu va putea elibera produse care au aceeaşi substanţă activă.

O altă modificare este cea care vizează zona rezervată codului numeric personal. Aici vor putea intra până la 20 de caractere pentru completarea numărului de identificare al cardului european de asigurări de sănătate pentru locuitorii din ţările UE care vin în România cât şi pentru numărul de paşaport în cazul cetăţenilor din ţări care au încheiat acorduri internaţionale cu ţara noastră.
„Până pe 31 mai inclusiv, se prescriu medicamente şi pe formulare noi şi pe cele vechi. De la 1 iunie se precriu medicamente numai pe cele noi. Medicamentele prescrise până în 31 mai pe formularele vechi sunt valabile pentru eliberare şi în iunie. Eliberarea medicamentelor prescrise anterior de 1 iunie chiar dacă sunt pe formularele vechi se eliberează de farmacie în funcţie de valabilitatea reţetei”, susţine Oana Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor.

Gratuităţi şi pentru europeni

Cetăţenii din UE care posedă card european de asigurări de sănătate pot primi medicamente gratuite şi compensate, asemenea românilor şi pot beneficia de serviciile cuprinse în pachetul de bază de servicii medicale furnizate în sistemul de asigurări de sănătate. De aceleaşi drepturi beneficiază şi românii în ţările din UE, pe baza cardului european.

Viorica Borz2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor