Reţetele pentru medicamente, mai sigure

Reţetele pentru medicamente, mai sigure
Retetele noi care vor fi folosite din 17 octombrie a.c. prezinta unele rubrici noi, concepute special pentru a se elimina riscul comiterii vreunei infractiuni, fie ca e vorba de pacient, medic sau farmacist.

Duminica, conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Bihor (CAS) Bihor ne-a anuntat ca pe formularul de reteta noua va figura o rubrica aparte, pentru a îndeparta orice suspiciune ca vreun farmacist, profitând de necunoasterea medicamentelor de catre pacient, ar putea elibera produse mai scumpe decât cele la pretul de referinta.

În aceasta rubrica, pacientul trebuie sa îsi specifice acordul daca vrea un medicament mai scump decât valoarea compensata.

Reteta mai elaborata

O alta rubrica noua de pe retetele valabile din 17 octombrie va fi cea care evidentiaza categoria asiguratului (salariat, pensionar, copil) si în care se va specifica mai clar si de unde a obtinut reteta (medic de familie, specialist etc).

Retetele noi vor ajuta bolnavii, medicii si farmacistii, întrucât pe un singur formular vor putea fi înscrise din 17 octombrie medicamente de pe toate cele trei liste de compensare: A (compensate 90%), B (compensate 50%) si C (compensate 100%).

La aceasta ora, pentru fiecare medicament compensat diferit se elibereaza separat câte o reteta.

La fel ca vechile retete, noile formulare cuprind trei exemplare, în culori diferite: formularul verde (care va ramâne la medicul care a prescris reteta), roz si alb care vor fi retinute la farmacia unde se elibereaza medicamentele.

Otilia Sandor