Reticenţă la declaraţiile on line

5Comentarii
Reticenţă la declaraţiile on line
ORADEA – Agenţii economici neglijează depunerea declaraţiilor fiscale lunare on line. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, trage un semnal de alarmă în acest sens.

„Situaţia este complet nesatisfăcătoare, în primul rând la nivel naţional, dar şi la nivel local. Până în prezent din totalul agenţilor economici activi înregistraţi la ITM Bihor, un procent de 35% au apelat la această modalitate, dar efectiv 2% din cei care au obţinut contul de acces folosesc această modalitate de transmitere”, a declarat Liviu Lupea, inspector-şef ITM Bihor.

HG 161/2006 privind întocmirea şi completarea Registrului de evidenţă a salariaţilor permite agenţilor economici transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor  on line după obţinerea contului de acces (utilizator şi parolă) de la ITM Bihor.

 

Explicaţii

 

Liviu Lupea are şi explicaţii pentru această situaţie. El crede că dublarea transmisiei on line de depunerea documentelor ar fi unul dintre motivele pentru care această metodă nu este folosită de agenţii economici. „Agenţii economici uită de avantajele pe care le oferă transmiterea declaraţiilor on line, văzând numai partea goală a paharului.

Dacă au transmis documentele on line, agenţii economici nu mai sunt obligaţi să stea la coadă la ghişeele ITM pentru depunerea hârtiilor. Declaraţia fiscală lunară poate fi trimisă şi prin poştă, ulterior transmiterii on line. Aceasta mai poate fi depusă la ghişee şi după data de 25 a lunii pentru care se datorează obligaţia de depunere, atunci când nu mai este aglomeraţie”, a precizat inspectorul- şef al ITM Bihor. El adaugă că, deocamdată, aceasta este o soluţie ieftină, la care agenţii economici trebuie să apeleze pentru transmiterea documentelor.

„Mai există şi soluţia semnăturii electronice, dar poate unii agenţi economici o consideră prea costisitoate şi situaţia firmei nu le-o permite”, a afirmat Lupea. Cheltuielile cu semnătura electronică se ridică la circa 500 de euro. La aceastea se mai adaugă un calculator de configuraţie cel puţin pentium IV şi un soft Windows Professional. „Toate acestea înseamnă bani pe care unii agenţi economici nu şi-i permit”, încheie Liviu Lupea.

Dan Birta5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor