Retinerea CAS, CASS si impozitului

De Dan Birta
1Comentariu
Ioan Mintaş
Ioan Mintaş
Persoanele juridice nu fac reţineri la sursă, respectiv impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, în situaţia în care au încheiate convenţii civile cu contribuabili care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistraţi fiscal.

„Pentru serviciile prestate, aceşti contribuabili vor emite facturi. Veniturile facturate constituie baza de calcul a impozitului pe venit şi a contribuţiilor datorate de către contribuabilul autorizat să desfăşoare activităţi în mod independent”, explică Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Convenţii civile

În cazul convenţiilor civile de prestări servicii încheiate cu persoane fizice neautorizate, angajatorii au obligaţia reţinerii impozitului pe venit, contribuţiei individuale de asigurări sociale (CAS), contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate de asigurat. În situaţia în care persoana fizică are calitatea de pensionar sau de asigurat în sistemul public de pensii, se reţine impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de asigurat (fără obligaţia reţinerii contribuţiei de asigurări sociale). „În cazul veniturilor din drepturi de autor şi drepturi de proprietate intelectuală realizate de persoanele fizice neautorizate, se reţine impozitul pe venit, contribuţia individuală de asigurări sociale, contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de asigurat”, specifică Ioan Mintaş. În situaţia în care persoana fizică are calitatea de pensionar sau de asigurat în sistemul public de pensii, se reţine numai impozitul pe venit.

 

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor