Revendicare ca-n codru

2Comentarii
Revendicare ca-n codru
GHEGHIE – Un castel în adevăratul sens al cuvântului, înconjurat de un parc întins, plus 1.800 de hectare de pădure sunt miza proceselor care curg pe rol între două rânduri de revendicatori şi Primăria Auşeu.

Iar viceprimarul din Auşeu afirmă că s-au făcut presiuni de sus, chiar şi din partea unui secretar de stat, pentru a se face o împroprietărire cât mai rapidă.

„Administraţia Auşeului e una liberală, care respectă sfântul drept al proprietăţii. Dacă numiţii moştenitori vor dovedi în instanţă că sunt urmaşii boierului Mateescu, nu vom avea nici o reţinere în a-i pune în drepturi. Însă deocamdată avem unele dubii faţă de actele din dosarele lor. Iar miza e imensă aşa încât nu putem să cedăm o avere din bunul obştii fără a fi siguri de corectitudinea demersului”, observă viceprimarul Auşeului, Silviu Botiş, care, ca fost primar interimar, cunoaşte îndeaproape toate demersurile revendicatoare.

 

Certificat contestat

Cum ambii feciori ai boierului Mateescu au murit fără a avea copii, moştenirea boierească e revendicată de două rânduri de rude mai îndepărtate, unele din partea soţiei.

„În temeiul Legii 10 din 2001 a depus la termen cerere de retrocedare doar defunctul Radu Clitus Lucian, care a decedat anul acesta. Aşa că dacă rudele care i-au contestat certificatul de moştenitor, în instanţă, la Bucureşti, vor avea câştig de cauză, castelul şi pădurea din zona Gheghie vor rămâne în proprietatea comunei noastre.”, precizează Silviu Botiş.

Dubii faţă de certificatul de moştenitor are şi viceprimarul Auşeului: „Am înţeles că notarul care a întocmit certificatul ar fi cercetat penal. În plus, în forma iniţială se referea doar la moştenirea de bunuri casnice. Abia apoi a fost completat cu pixul proprietatea din Gheghie, precum şi ziua emiterii. Nu are nici timbru sec. În prezentarea dreptului de succesiune mai apare şi o declaraţie pe proprie răspundere privind transformarea numelui de Mateescu în Matei. Sunt prea multe neclarităţi şi nu ne putem juca. Instanţa va trebuie să decidă.”

 

Sprijin de la Prefectură

În litigiul cu revendicatorii, edilii din Auşeu subliniază că au de partea lor şi Oficiul Juridic al Prefecturii Bihor. „M-am consultat personal şi cu prefectul Ilie Bolojan, care ne-a sprijinit când am fost ameninţaţi cu un supra-control de la Agenţia Naţională de Proprietate. În toamnă au venit moştenitorii cu două jeep-uri, cu un avocat, şi au încercat să mă ia tare, să mă impresioneze. M-au apelat cu «Băi, băiatule, cine te crezi?», chemându-mă să iau act de un sechestru pe care l-au obţinut în primă instanţă. Când au văzut că nu cedez, s-au tot sfătuit afară aproape o oră după care au plecat.”, declară Botiş.

 

Mâine, la proces

Sechestrul asigurator cerut de revendicatori la Judecătoria Oradea pe motiv că se degradează castelul a fost anulat, la recurs, de Tribunalul Bihor. „Am arătat şi în instanţă graficul de pază non-stop, în trei schimburi, a castelului din Gheghie. Joi, 5 aprilie, avem la Tribunalul Bihor o altă înfăţişare de care vrem să ştie şi opinia publică”, se afirmă adept al transparenţei Silviu Botiş.

În dosarul nr. 9293/111/2003 mai este pârât şi Spitalul TBC deşi acesta a returnat Castelul de la Gheghie, prin protocol, în administraţia Primăriei Auşeu. Aceasta după ce puţinii bolnavi de acolo au fost transferaţi la Aleşd în baza restructurării operate la nivel judeţean la iniţiativa prefectului Bolojan.

Cristian Horgos2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor