Revin cu plăcere la Oradea…

Revin cu plăcere la Oradea…
Am fost un apropiat al teatrului orădean în anii 80, pe timpul directoratului unui dramaturg ale cărui iniţale mi le amintesc cu mare drag, M.B. Am realizat atunci un eveniment cultural care a constat mai ales în punerea în circulaţie a unui text excepţional „Mobilă şi durere”, al celui mai mare dramaturg satiric pe care-l avem,de la Caragiale încoace, cel putin aşa cred eu.

Tot eveniment a fost şi faptul că Teodor Mazilu a fost prezent la Oradea la mai toate repetiţiile,iar acest fapt ne-a motivat pe toţi şi ne-a ajutat să fim cât mai aproape de intenţiile sale. Îmi aduc aminte cu nostalgie şi mult drag de acest spectacol al tinereţii mele….

De atunci nu am mai făcut spectacole la Oradea, dar am fost prezent de mai multe ori cu spectacole de-ale mele (am luat şi nişte premii pe la festivalurile scurte) sau ale teatrelor pe care le-am condus (acum se zice le-am manageriat). Am citit cam tot ce s-a scris despre ce se întampla pe la teatrul orădean de-a lungul anilor şi mă bucuram când auzeam sau vedeam lucruri bune.

Acum revin cu plăcere la „Regina Maria” şi sper să facem un spectacol bun. Sunt onorat de invitarea mea la Oradea, pentru că vine după ce pe-aici au trecut în ultima vreme regizori foarte buni. „AUDIŢIA” – piesa lui Alexandr Galin – este una dintre cele mai bune ale dramaturgiei contemporane pe care le-am citit de vreo 10-12 ani încoace,o piesă care te face să râzi cu lacrimi de durere despre umilinţele pe care trebuie să le îndurăm din disperarea provocată de lipsa de perspective a societăţii care nu este în stare să ofere oamenilor o viaţă decentă. Am credinţa că spectacolul pe care-l vom face va fi unul de succes, pentru că spune pe înţelesul tuturor cum trăim şi ne pune în faţă o oglindă în care,dacă avem curajul să ne privim, ne poate ajuta să îndreptăm câte ceva din viaţa noastră.

Nu am ce să urez colegilor orădeni altceva decât s-o ţină mai departe pe linia suitoare din ultimii ani,care să-i instaleze alături de teatrele de primă mărime ale României.

 

Mircea Cornişteanu, regizor.

Directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Craiova0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !