Revine ucenicia la locul de munca

Ucenicia la locul de muncã, metodã de formare profesionalã utilizatã cu preponderentã în epoca de dinainte de 1989, revine din ce în ce mai mult în atentie. Statisticile pe anul 2005 aratã si ele cã tot mai multi tineri preferã sã învete o meserie în detrimentul studiilor superioare.

Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii uceniciei 279/2005 „poate fi încadratã ca ucenic în muncã orice persoanã fizicã ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, si nu detine o calificare pentru ocupatia pentru care se organizeazã ucenicia la locul de muncã”.

 Autorizãri

Contractele de ucenicie pot fi încheiate, în calitate de angajatori, numai de cãtre persoanele juridice si fizice autorizate de Ministerul Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei.

„Autorizarea se face pe baza îndeplinirii criteriilor de evaluare stabilite de legislatia în vigoare pentru autorizarea furnizorilor de formare profesionalã. Perioada pentru care se face autorizarea este de patru ani, cu posibilitate de prelungire”, ne-a informat Simona Vesa, director executiv la Directia de Muncã, Solidaritate Socialã si Familie (DMSSF) Bihor. Pentru a fi autorizati, angajatorii trebuie sã dispunã de resurse materiale, umane si financiare necesare organizãrii si desfãsurãrii uceniciei la locul de muncã. La aceastã conditie se adaugã un program de formare profesionalã prin ucenicie la locul de muncã pentru calificarea respectivã. Legislatia si documentele necesare obtinerii autorizãrii poate fi consultatã pe site-ul http://dgmss.rdsor.ro sau poate fi obtinutã la sediul institutiei, camera 46, în zilele lucrãtoare între orele 8:30 – 16:30.

Calificãri si avantaje

Angajatorii care încadreazã în muncã persoane în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã beneficiazã lunar, la cerere, de o serie de avantaje. Este vorba despre o sumã egalã cu 50% din salariul de bazã minim brut pe tarã, în vigoare la care se adaugã o sumã egalã cu contravaloarea lunarã a serviciilor de instruire teoreticã a ucenicului, fãrã a putea depãsi 20% din salariul minim brut pe tarã în vigoare.

Calificãrile pentru care se poate organiza ucenicie la locul de muncã sunt cuprinse în Nomenclatorul meseriilor. „La ora aceasta ANOFM are în dezbatere lista calificãrilor pentru care se pot organiza în 2006 programe de ucenicie la locul de muncã finantate din bugetul asigurãrilor pentru somaj. Noi am propus sase meserii”, a precizat Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !