Revoltaţi de birocraţie

ORADEA – Încheierea, dar mai ales înregistrarea unui contract individual de muncă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, reprezintă, pentru unii operatori economici, o adevărată corvoadă. Angajatorii întâmpină greutăţi în înregistrarea contractelor individuale de muncă.

Cei mai mulţi acuză birocraţia care îi impiedică să se conformeze legilor în cel mai scurt timp, având în vedere că există termene clare pentru înregistrarea contractelor de muncă, şi implicit sancţiuni.

„M-am plimbat timp de o lună pe la ITM Bihor, pentru a înregistra contractul individual de muncă al unei angajate. Prima dată, documentele de angajare nu au fost preluate pentru că nu erau pe suport electronic. Apoi l-am trimis pe dischetă, redactat în Word. Apoi am încercat să descarc aplicaţia pe dischetă, fără sorţi de izbândă însă”, povesteşte administratorul unui magazin ABC. „Nu înţeleg de ce nu e suficient un contract între două părţi, pe care să-l prelucreze ei. Să presupunem că nu am computer, internet sau pregătirea necesară, sunt obligată să învăţ să folosesc aplicaţia ITM?”, se întreabă revoltată reprezentanta unei firme.

Să depună reclamaţie

Încercând să descurcăm iţele birocraţiei criticate de operatorii economici, ne-am adresat conducătorului instituţiei în cauză, pentru a lămuri situaţia. „Obligaţia angajatorilor este să cunoască şi să aplice legile. Noi nu născocim obligaţii pentru a le îngreuna situaţia, ci veghem la respectarea legii”, spune Liviu Lupea, inspector şef la ITM Bihor. Acesta atrage atenţia că în momentul în care o persoană se decide să activeze în sfera economică, trebuie să se pună la punct cu legislaţia, sau să angajeze pe cineva în măsură se se ocupe cu aceste aspecte.

Având în vedere că aplicaţia criticată este valabilă la nivel naţional şi vizează alinierea la standardele europene, este inoportun ca aceasta să fie modificată, după preferinţe  individuale. „În situaţia în care un angajator are de reclamat comportamentul neprofesionist al vreunui funcţionar din cadrul ITM Bihor, fapt pentru care a trebuit să revină în repetate rânduri, cu aceeaşi problemă, îl rugăm să depună o reclamaţie în scris, semnată, la sediul ITM. Funcţionarul în cauză va fi verificat şi sancţionat, dacă e cazul”, conchide Liviu Lupea.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !