„Revoluţia fiscală” trage firmele pe dreapta

De Dan Birta
19Comentarii
„Revoluţia fiscală” trage firmele pe dreapta
Contribuţiile part-time plătite la salariul minim şi creşterea salariului minim au dus la creşterea numărului de firme trase pe dreapta.

Modificările legislative din a doua parte a anului trecut şi primele luni ale acestui an au bulversat mediul de afaceri. Acest lucru se reflectă şi prin numărul mare de societăţi comerciale care şi-au suspendat activitatea, au fost dizolvate, au fost radiate sau au intrat în insolvenţă în prima lună din 2018.

Ultimele date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată creşteri semnificative la nivel naţional în ceea ce priveşte firmele trase pe dreapta. Astfel, în ianuarie 2018, comparativ cu ianuarie 2017, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut cu 132,29%, de la 1.061 la 2.472. Numărul firmelor dizolvate este mai mare cu 142,08% (1.276 în ianuarie 2017 şi 3.089 în ianuarie 2018), al celor radiate este în creştere cu 43,12% (5.640 în ianuarie 2017 – 8,072 în ianuarie 2018). Cu 47,07% a crescut şi numărul firmelor intrate în insolvenţă (512 în ianuarie 2017 – 763 în ianuarie 2018).

În Bihor

La nivelul judeţului Bihor situaţia este îngrijorătoare. Cu 121 de firme care şi-au suspendat activitatea în luna ianuarie 2018, în creştere cu 112,28% faţă de ianuarie 2017 (57 de firme suspendate), Bihorul se plasează pe locui doi pe ţară, după Bucureşti.

Procentual, creşterea a fost şi mai mare, de 160,87%, la firmele dizolvate. ONRC arată că în ianuarie 2017 au fost dizolvate 23 de firme în Bihor, iar în ianuarie 2018 – 60. În ceea ce priveşte radierile, procentul este mai scăzut, de 38,82% (208 firme radiate în ianuarie 2017 şi 288 în ianuarie 2018).

Creşterea este dublă la numărul firmelor intrate în insolvenţă, în Bihor: 34 în ianuarie 2017 şi 68 în ianuarie anul curent.

Ce spune mediul de afaceri

Creşterea numărului de firme trase pe dreapta ca urmare a „Revoluţiei fiscale” ne-a fost confirmată de reprezentanţii mediului de afaceri.

„Bihorul este unul dintre judeţele cu cel mai mare număr de antreprenori la nivel naţional. În Bihor marja de profit este mică şi orice măsură fiscală are efect imediat. O măsură pozitivă duce la creşterea numărului de firme. O măsură negativă duce la suspendarea unui număr mai mare de firme”, ne-a declarat Dan Octavian, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB). Programul Start-up Nation a avut şi el o influenţă negativă. „Foarte multe firme au fost înfiinţate în Bihor pentru a primi finanţare prin acest program, care, de fapt, a fost o păcăleală. Dacă au văzut că nu au primit finanţări, oamenii au suspendat activitatea firmelor”, este de părere Dan Octavian.

Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) ne-a confirmat, de asemenea, că „Revoluţia fiscală” a avut efecte în ceea ce priveşte creşterea numărului de firme trase pe dreapta la începutul acestui an.

„Modificările legislative cu plata contribuţiilor celor care lucrează part-time la nivelul salariului minim pe economie, cât şi creşterea salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, se reflectă în numărul mare de firme trase pe dreapta în luna ianuarie. Au fost firme care nu au mai putut suporta aceste costuri şi au hotărât să-şi suspende activitatea”, crede Ioan Mintaş.

Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), care are în prezent peste 700 de membri în judeţele Bihor, Cluj, Timiş, Dolj şi Braşov, spune că de pe urma „Revoluţiei fiscale” cel mai mult au avut de suferit întreprinderile mici şi mijlocii.

„Este costul pe care trebuie să-l plătească mediul privat pentru creşterile de la nivelul bugetarilor. Pentru a fi luaţi în seamă este nevoie de intensificarea unificării mişcării patronale”, este de părere Ioan Lucian.



19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor