Revolutia jucariilor

Aspecte din expoziţie Foto: Romina Pop
Aspecte din expoziţie Foto: Romina Pop
Vernisajul expoziţiei Oanei Damian – Just Kidding a avut loc aseară în strada Albacului nr.54.

Proiectul pictural al Oanei Damian redă o lume de poveste, în care narațiunea e înlocuită de un parcurs mult mai personal: relația mamă-copil devine un criteriu de selecție al poveștilor și a demersului pictural în sine.Scenele cu pitici sau Albă-ca-Zăpada, escavatoare sau alte obiecte în miniatură marca Disney aduc în același registru o lume prefabricată, cu o destinație precisă – jocul – și o alta mult mai personală, a copilăriei sincere și a acțiunilor nepremeditate. Copilăria devine astfel o temă centrală în care viziunea artistică e determinată de implicarea personal-maternă, dar și de ideea potențialei complicități a două lumi paralele. Rațiunea, moralitatea și prudența sunt date ce ghidează orice poveste spusă copiilor, în general. Oana Damian inverseaza acest parcurs: Petru și lumea copilăriei sale nu fac parte din registrul educațional clasic și nu se supun niciunei morale. Ei fac morala. Copilul își prezintă propria lume ca act dezinteresat și în interacțiune cu lumea noastră, a oamenilor mari, rigizi și prea responsabili.

La rândul său, cel mic se ia în serios și se impune ca autor în ideea conturării unei identități vizuale. Imaginația este și ea un instrument ce transcede limitele jocului. Aspectul de fabulă și absurditatea scenelor prezente în redarea figurativă există în măsura în care luăm lucrurile prea în serios sau le interpretăm în sensul pe care ni-l dictează conștiința. Golite de orice fel de prejudecăți, inhibiții și convenții sociale, jocurile copilăriei devin pretext pentru un neîntrerupt performance ce se cere imortalizat și reprezintă, în același timp, un gest memorabil și demn de a fi împărtășit. Subiectivitatea autoarei constituie, de altfel, o componentă esențială a redării acestui joc sincer. Personalitatea artistică se remarcă în direcția înțelegerii și adoptării unui comportament în curs de formare, lucru ce conferă proiectului originalitatea de care are nevoie, dar și privilegiul eliberării de reperele unei logici comune. Spațiul intim este invadat, este însuflețit de această revoluție a jucăriilor, în așa fel încât organizarea și recompunerea unor obiecte deja banale în arsenalul de care dispune orice copil din zilele noastre ajung să se constituie ca mărturii vii ale lui Petru, în a sa țară a minunilor.

Olimpia Bara

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !