Revoluţionarul-şef din Bihor a făcut poliţiei politică

9Comentarii
Revoluţionarul-şef din Bihor a făcut poliţiei politică
Balaci Nicolae, şeful revoluţionarilor din Bihor (fost lt. major de Securitate, cu verdictul „agent al poliţiei politice”) şi fost şef al Serviciului de Paşapoarte Bihor a primit verdict de poliţie politică din partea Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

În calitate de revoluţionar, Nicolae Balaci a primit din partea municipalităţii inclusiv un lot de teren în Oradea pentru intrarea în posesia căruia s-a apelat la jandarmi şi poliţişti întrucât pământul era revondicat de foşti proprietari.

Secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, Puiu Nicolae Fesan, alături de fostul secretar de stat Petrişor Morar au deconspirat marţi, la Timişoara, numele a nouă persoane care nu sunt timişoreni şi au certificat de revoluţionar, au colaborat cu securitatea ori au făcut poliţie politică. „

Celor nouă, din care patru luptători şi cinci eroi martiri, li se vor fi retrage certificatele de revoluţionari. Decizia CNSAS s-a pronunţat că aceştia au colaborat cu Securitatea ori au făcut poliţie politică înainte de 1989. E o prevedere legală. Cei care au făcut poliţie politică nu au voie să primească certificat de revolu- ţionar.

S-a mers la toate dosarele celor care au depus cerere ori aveau certificate, am transmis CNSAS şi, în acest moment, am primit rezultatele. Pe de altă parte, dacă au şi primit certificate, li se vor retrage. Au fost deja trei-patru persoane care au cerut să nu li se mai preschimbe certificatul. Sunt nouă cazuri în care CNSAS a arătat că sunt persoane care au colaborat”, a declarat fostul secretar de stat.

„Deja ne-au venit primii oameni care au colaborat cu Securitatea şi începem curăţenia morală”, a spus şi preşedintele Asociaţiei ALTAR din Timişoara, Virgil Hosu. Unul dintre cei nouă este Vasiliu Florin Vlad Sebastian, care a colaborat cu poliţia comunistă şi în prezent este preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Galaţi. Un altul, Balaci Nicolae, a fost agent al poliţiei comuniste cu gradul de locotenent major.

Acesta este din Oradea şi în prezent conduce Asociaţia de Revoluţionari din Bihor. La CNSAS figurează că ar fi colaborat cu Securitatea şi sunt eroi martiri Bratu Roman Filică, Dragomirescu Mihai Liviu, Grădinaru Dumitru şi Behehuz Ioan, din Botoşani. Luptători ai revoluţiei sunt Mehedinţiu Sandi, actual preot în Bucureşti, Zeană Corneliu, Gheorghe Trosca, colonel de securitate.

„Celor în viaţă li se retrage certificatul, li se iau banii şi li se întocmeşte dosar penal pentru fals în declaraţii, pentru că ei au dat, toţi, o declaraţie pe propria răspundere că nu au fost ofiţeri sau colaboratori, iar celor ce sunt urmaşi ai revoluţionarilor li se vor retrage drepturile obţinute prin moartea bărbatului în revoluţie”, a declarat preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

Menţionăm că în imagine apar Petrişor Morar, Florian Mihalcea (care a oferit premiul „Secera şi Ciocanul” lui Bogdan Olteanu) şi Puiu Nicolae Fesan.


Cristian Horgos9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor