Rezidenţilor le-a ajuns bisturiul la os…

1Comentariu
Tinerii medici rezidenţi din întreaga ţară şi-au exprimat în această săptămână dezaprobarea cu privire la salariile mizere care li se oferă. Pentru a atrage atenţia autorităţilor, aceştia au ameninţat prin intermediul unui comunicat emis la nivel naţional că vor recurge la ample acţiuni de protest, în cazul în care nu se va găsi vreo soluţie.

Aceştia susţin că din salariul de 426 de lei noi, unui tânăr medic rezident îi este foarte greu să supravieţuiască, mai ales dacă este nevoit să stea în chirie. „Salariul care îi revine unui medic tânăr în primii ani de rezidenţiat a fost întotdeauna foarte mic, comparativ cu alte sectoare.

Aceşti bani vin de la Ministerul Sănătăţii, prin Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, dar spre sfârşitul perioadei de rezidenţiat se plătesc şi gărzile”, declară dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, care susţine că şi în alte ţări europene s-a întâmplat la fel, tinerii medici ieşind de nenumărate ori în stradă.

Se plâng

În primii doi ani de rezidenţiat, în judeţul Bihor există în jur de 150 de medici, dintre care majoritatea se descurcă foarte greu cu salariul. „Eu aşa am înţeles că o să fiu medic de familie, pentru că o să mă întreţină familia. Oricum, după anii ăştia de rezidenţiat, dacă nu voi muri de foame, mă voi putea specializa ca şi medic specialist nutriţionist”, face haz de necaz Gabriel B., medic rezident.

„Eu cred că o să ajungem să ne împrumutăm de la portar sau de la femeia de servici, că oricum aceştia câştigă mult mai bine decât noi”, îl susţine o colegă de breaslă. Tinerii medici se plâng pe de altă parte şi de corupţia care persistă încă în sistemul sanitar şi care împiedică accesul tinerilor medici specialişti în spitale. Pentru rezolvarea cât mai urgentă a tuturor acestor probleme, tinerii medici cer dublarea salariilor actuale şi acordarea a 20 de bonuri de masă lunar.

Şi ministrul îi susţine!

Dr. Dumitru Mohan, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, le dă dreptate tinerilor. „Un medic rezident care trebuie să plătească şi chiria  devine muritor de foame până obţine specializarea. Au dreptate că salariile sunt foarte mici. Şi asta în condiţiile în care în Oradea chiriile nu sunt atât de mari ca şi în Capitală”, susţine dr. Mohan. Pe de altă parte, până şi Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, îi susţine.

„Am declarat de mai multe ori că nivelul de salarizare în sistemul sanitar este în neconcordanţă cu numărul de ani şi volumul de cunoştinţe pe care le necesită pregătirea unui medic. Începând cu anul viitor, dorim să schimbăm nivelul de salarizare din Sănătate”, promite Eugen Nicolăescu printr-un comunicat de presă publicat joi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Viorica Borz

Taguri:


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor