Rezultate bune, deşi sub plan

Reprezentanţii Finanţelor bihorene apreciază ca bune rezultatele pe primul semestru
Reprezentanţii Finanţelor bihorene apreciază ca bune rezultatele pe primul semestru
Finanţele bihorene se găsesc la acelaşi nivel cu media pe ţară în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat pe primul semestru din 2009, raportat la primul semestru din 2008. Video 

„Pe primele şase luni am încasat 93% din veniturile încasate în primul semestru din 2008, situându-ne la acelaşi nivel cu media pe ţară. Dacă la nivel de ţară încasările în primele luni au fost în procent mai mare, la noi a fost exact invers. Am început cu încasări mai mici, de 85% în ianuarie, ajungând în martie la un procent de 100% a încasărilor, comparativ cu anul trecut. În iulie încasările au fost de 95%”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale aFinanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Încasări

Totalul veniturilor bugetare colectate de către DGFP Bihor în primele şase luni din 2009 însumează 953,55 milioane de lei, cu 7,31% mai mari decât totalul veniturilor realizate, respectiv 888,59 milioane de lei. Diferenţa s-a constituit din sumele reprezentând TVA şi accize efectiv restituite – 64,16 milioane de lei şi taxe speciale pentru autoturisme şi autovehicule la prima înmatriculare – 0,80 milioane de lei.

În structura pe bugete, faţă de programul stabilit pentru 2009 încasările sunt mai mici. „Nu este normal să discutăm despre plan, că este mare şi aş veni în contradicţie cu şefii de la Bucureşti”, a precizat directorul coordonator al Fiscului bihorean.

Astfel încasările la bugetul de stat, de 433,98 milioane de lei, sunt relizate în procent de 68,36% faţă de plan. Procentual, cele mai mici sunt încasările din impozitul pe profit, în proporţie de 59,14%, iar cele mai mari, încasările din TVA, de 92,79% faţă de plan.

„Scăderile în colectarea veniturilor bugetare au survenit la impozitul pe profit şi la TVA în principal, ca urmare a efectelor crizei economice şi financiare”, conchide Ioan Mihaiu. Acesta enumeră în continuare câteva dintre cauze: băncile nu au reluat activitatea de creditare; domenii importante de activitate, în top anul precedent, stagnează pe fondul cererii scăzute; consumul populaţiei este în scădere; încasările din impozitul pe venit şi contribuţii sociale au fost influenţate în sensul scăderii de creşterea numărului şomerilor în 2009 faţă de 2008.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !