Rezultate în PNL Bihor: Bolojan 79,7%, Varga 20,3%

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Rezultate în PNL Bihor: Bolojan 79,7%, Varga 20,3%
Ilie Bolojan este noul preşedinte ales al filialei PNL Bihor, după ce a obţinut 586 de voturi din partea delegaţilor judeţeni ai partidului. Lucia Varga a obţinut 149 de voturi, iar 11 voturi au fost nule.

Ilie Bolojan a obţinut încrederea a 79,7% din voturile delegaţilor PNL Bihor, în timp ce Lucia Varga a reuşit să adune un sfert din preferinţe, cu 20,3%. Bolojan s-a axat pe nevoia de primari buni gospodari şi pe nevoia de consum a produselor agricole locale, inclusiv prin târguri mobile organizate în Oradea pentru producătorii bihoreni. De asemenea, Ilie Bolojan a vorbit despre măsuri pentru Sănătate şi crearea de locuri de muncă, flancate de un sistem de învăţământ adaptat nevoilor pieţei muncii.

Fost ministru al Apelor şi fost deputat, Lucia Varga a subliniat din start că intră într-o competiţie inegală cu Ilie Bolojan, conştientă de faptul că şansele sale sunt doar teoretice. În discursul ţinut în faţa unei săli pline a Casei de Cultură a Sindicatelor, Lucia Varga l-a atacat pe Bolojan, arătând că acesta şi-a dat singur funcţia de preşedinte desemnat al PNL Bihor, pe când era secretar general al PNL, că a pierdut alegerile parlamentare din luna decembrie, în Bihor, în favoarea PSD, dar şi că a înroşit România, tot în favoarea PSD, cât a fost secretar general al PNL. Lucia Varga îl vede tot pe Ilie Bolojan vinovat pentru faptul că PNL a pierdut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, văzând partidul ca fiind izolat pe scena politică. Anterior, Bolojan acuzase liderii UDMR Bihor de trădare la Consiliul Judeţean, după ce în primăvara lui 2015 PNL debarcase PSD din Executivul Primăriei Oradea pentru a pune un viceprimar UDMR. Azi, preşedintele CJ Bihor este UDMR. Lucia Varga îl vede tot pe Ilie Bolojan vinovat pentru faptul că PNL a pierdut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi a izolat partidul pe scena politică.

Varga – huiduită

Discursul Luciei Varga a avut parte de huiduieli din partea unor susţinători frenetici ai lui Bolojan. Totuşi, anterior, Varga primise un oarecare suport din partea preşedintei interimare a PNL, Raluca Turcan, cea care le transmisese delegaţilor PNL Bihor că Lucia Varga ar fi meritat un loc de deputat sau senator din partea PNL Bihor, datorită activităţii sale. Varga l-a acuzat pe Bolojan că, practic, a exilat-o din filiala bihoreană, aceasta socotindu-se un om incomod pentru Bolojan. Etichetându-l pe Bolojan ca fiind un dictator care, în loc să unească partidul, îl dezbină, Lucia Varga se ţine o devotată a democraţiei şi a libertăţii de exprimare în partid. În mod ironic sau nu, Lucia Varga a avut şi cuvinte de laudă la adresa lui Ilie Bolojan, considerându-l ca fiind un om excelent de administraţie, însă fără talent şi pricepere politică. De altfel, Lucia Varga chiar l-a propus pe Bolojan prim ministru al României, în aplauzele sălii!

Discursul său oarecum autovictimizant a adus aminte de cel al lui Mircea Mălan, din urmă cu câteva săptămâni. Cu o mare diferenţă, totuşi. Deşi Bolojan l-a susţinut pe Birta în ciuda neutralităţii afişate, Mălan nu a atacat pe nimeni la persoană, ci a acuzat o campanie electorală murdară pentru şefia PNL Oradea.

Carp şi Ghilea sunt prim-vicepreşedinţi

Prim vicepreşedinţi aleşi ai filialei PNL Bihor sunt managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp (423 de voturi) şi deputatul Gavrilă Ghilea (397 de voturi), fost prefect şi preşedinte al PDL Bihor. Cei doi au făcut parte din echipa lui Ilie Bolojan. Pentru această funcţie au mai candidat directorul DGASPC Bihor, Călin Puia (298 de voturi) şi primarul de Pomezeu, Ioan Şora (185 de voturi). Dacă Puia a pledat, la rându-i, pentru democraţie şi meritocraţie în PNL Bihor, dar a evitat să fie ostil la adresa lui Bolojan, în schimb, discursul lui Şora a semănat pe alocuri izbitor cu cel al Luciei Varga.

Onorificul Popa şi populistul Falcă

La conferinţa de alegeri a PNL Bihor fostul preşedinte Cornel Popa şi-a făcut bilanţul de activitate, iar Lucia Varga a vorbit despre acesta în termeni elogioşi, propunând să i se acorde lui Popa poziţia de preşedinte onorific al filialei, ca o răsplată pentru munca lui Popa vreme de 16 ani, la şefia filialei. Ideea Luciei a primit aplauze din sală. Au mai fost prezenţi primarul de Arad, Gheorghe Falcă, candidatul la şefia partidului Ludovic Orban şi fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu. Falcă a plecat în mod ostentativ de la prezidiu, considerând că, după rezultatul catastrofal al alegerilor parlamentare, nu merită să ia loc acolo. La fel cum nu ar merita nici alţii, e de părere Falcă. Primarul de Arad s-a întors, totuşi, la prezidiu, ruşinat fiind tocmai de senatorul Cornel Popa, cel care, după ce şi-a înşirat meritele la şefia PNL Bihor, dar şi a Judeţului Bihor, i-a reproşat lui Falcă “populismul specific altor partide”. Atitudinea lui Popa a fost susţinută de Raluca Turcan, astfel că Falcă s-a întors la prezidiu, după ce a fost pus într-o postură cât se poate de stânjenitoare.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor