Rezultatele proiectului Roşia-Remetea

ORADEA – Azi membrii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltarea Durabilă din Bihor (CAPDD) au prezentat rezultatele proiectului de conservare a biodiversităţii din peşterile de la Roşia-Remetea.

Pe lângă peştera Meziad, s-au descoperit şi alte zeci peşteri, necunoscute de localnici.

Început în mai 2006 şi finalizat în 2007, acesta a fost realizat în colaborare cu Fundaţia Ecotop, Asociaţia de Ecoturism din România şi primăriile celor două localităţi.

Proiectul se ridică la peste 44.000 de dolari, din care doar jumătate sunt fonduri nerambursabile.

„Am realizat ecodestinaţii turistice, trasee montane. Au avut loc întâlniri de lucru periodice cu profesorii şi localnicii, pentru formarea de ghizi”, spune Paul Iacobaş, unul dintre coordonatorii proiectului.

Unicate

O activitate importantă a fost aceea de selectare a deşeurilor, în şcolile din Remetea, Căbeşti şi Roşia, unde au fost plasate containere speciale.

Broşurile de prezentare a zonei în română, engleză şi maghiară, precum şi găsirea unui logo le-au dat bătăi de cap membrilor CAPDD.

„Împreună cu specialiştii de la Institutele de Speologie din Cluj şi Bucureşti, am realizat un studiu privind animale din zonă. În peşteri, am descoperit specii de lilieci şi de gânaci unice în lume, protejate prin convenţii internaţionale” spune Ioana Lucaciu, cealaltă coordonatoare a proiectului.

Deşi proiectul CAPPD s-a încheiat, activităţi similare în Munţii Pădurea Craiului vor fi organizate de Fundaţia Ecotop, care are un proiect în zonă.
Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !