Risc de îmbolnăviri în masă

1Comentariu
Risc de îmbolnăviri în masă
ORADEA – Până în toamna anului trecut, cadrele didactice erau obligate să-şi efectueze anual investigaţiile microradiofotografice (MRF) care aveau drept scop depistarea tuberculozei.

Cuprinse în campania de screening a populaţiei, investigaţiile MRF erau obligatorii şi în cazul recrutărilor în armată, al angajărilor, al căsătoriei, ori pentru cei care lucrează în alimentaţie publică.

Pentru alinierea României la condiţiile impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ministrul Sănătăţii a emis în octombrie 2006 un ordin prin care se interzice efectuarea MRF-ului, acesta nemaifiind obligatoriu în condiţiile amintite mai sus.

„Unul dintre motivele esenţiale pentru care s-a renunţat a fost faptul că această iradiere se producea în fiecare an, cu precădere în cazul cadrelor didactice, iar OMS cere ca populaţia să fie cât mai puţin expusă iradierii. Al doilea motiv ar fi acela că depistările cu tuberculoză erau anual sub 1%, neconstituind un rezultat îngrijorător”, explică dr. Marcela Vigdorovici, medic primar pneumolog-bronholog în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Oradea.

Observare nulă…
S-a ajuns astfel încât cu o simplă parafă a medicului de familie, cadrul didactic să fie considerat sănătos. „Acest fapt este îngrijorător. Ministerul Sănătăţii trebuia să pună ceva în locul MRF-ului, pentru că orice părinte este îngrijorat.

Dacă un cadru didactic are tuberculoză, fără să ştie, el poate infecta zeci de copii. Ministerul a lăsat la latitudinea medicilor de familie să depisteze boala. Ori aceştia, neavând mijloacele adecvate, o simplă vizualizare nu cred că este suficientă”, susţine ec. Dacian Foncea, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea.

Ec. Foncea lansează ideea ca reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii să se fi gândit să înlocuiască MRF-ul cu examinarea sputei (a salivei), cum este pretutindeni în Occident. „Neavând nici o altă alternativă de înlocuire a MRF-ului, suntem în pericolul ca în câţiva ani incidenţa tuberculozei să crească”, adaugă managerul spitalului.

Borz Viorica1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor