Risipitorii vor sponsori

2Comentarii
Risipitorii vor sponsori
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a ajuns cu mâna la fundul sacului şi face apel la o chetă publică pentru a finaliza la Pădurea Neagră o tabără pentru copii. Iniţiativa este lăudabilă.

Însă apelul la mila publică vine la scurt timp după ce s-au mediatizat rezultatele controlului Camerei de Conturi Bihor privind cheltuieli nejustificate cu renovarea la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Cadea.

de la Cadea. Astfel, inspectorii financiari acuză conducerea DGASPC Bihor că a eludat în mod flagrant organizarea licitaţiei pentru lucrările de renovare, în sumă de 600.000 euro. Cum legea impune licitaţie la lucrările de peste 250.000 de euro, renovarea de la Cadea a fost împărţită în două lucrări de 249.000 de euro, plusate apoi cu alte lucrări de zeci de mii de euro, toate atribuite direct aceleiaşi firme, SC Flodor, preferată şi pentru renovări la complexul de la Cighid. La final, conducerea DGASPC s-a şi autopremiat cu peste un miliard de lei vechi.

Istoric

Cazul a fost adus în atenţia opiniei publice în primăvară de săptămânalul Bihoreanul, care a descoperit că s-au investit peste 600.000 de euro din banii publici în complexul de la Cadea, revendicat de urmaşii grofului Pongracz. Scandalul de presă l-a determinat pe prefectul Ilie Bolojan să ceară o expertiză în urma căreia s-au ridicat semne de întrebare şi privind modul cum s-au cheltuit banii. Aspectele scoase la iveală au schimbat traictoria dosarului spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, prim-procurorul Vasile Popa anunţând însă că ancheta depinde de o expertiză a Camerei de Conturi Bihor. Iar această expertiză a fost finalizată în toamnă cu o concluzie deloc favorabilă conducerii DGASPC Bihor.

„Avem semnale că şi alte instituţii agrează tactica împărţirii lucrărilor pentru a evita pragul care impune licitaţie. Însă în cazul DGASPC Bihor manevra e mai clară fiind vorba de o sumă foarte mare care a revenit, prin intermediul subcontractelor, aceleiaşi firme constructoare. Aceasta în condiţiile în care Ordonanţa 34/2006 impune licitaţie pentru lucrări în valoare de peste 250.000 euro”, ne-a declarat Gheorghe Ţara (foto2), directorul Camerei de Conturi Bihor.

De cealaltă parte, Koncsek Zita (foto1), director executiv DASPC Bihor, susţine că „Hotărârea de a împărţi lucrarea a fost luată de proiectanţii lucrărilor, care sunt angajaţi ai unei firme independente de DGASPC Bihor. Noi am considerat că e benefic să se demareze lucrarea mai repede, fără formalităţile impuse deorganizarea unei licitaţii deschise. Şi nu consider că s-a produs un prejudiciu. Banii au venit de la ANPH, dacă nu îi cheltuiam în timp util poate se întorceau la Bucureşti”.

În aceiaşi raţiune, conducerea DGASPC a considerat că merită şi indemnizaţii de conducere de peste un miliard de lei vechi, fapt considerat ilegal, de asemenea, de inspectorii Camerei de Conturi.

Totul pentru Flodor

Controlul Camerei de Conturi a relevat că firma SC Flodor a fost una „abonată” pentru lucrările angajate de DGASPC Bihor, atât la Cadea cât şi la Cighid.

La Cadea investiţia s-a cifrat la aproximatic 25 de miliarde de lei vechi. Comisia de adjudecare a „îmbucătăţit” însă lucrarea de renovare a complexului în două, oferite firmei Flodor la 249.000 de euro fiecare, în condiţiile în care pragul pentru licitataţie este de 250.000 de euro. Contractele au fost semnate la o zi diferenţă, însă cu diferenţe de preţ la manoperă de la 5,3 RON/oră la 4,9 RON/oră pentru tencuieli, zugrăveli etc., fapt ce i-a determinat pe inspectorii financiari să observe că DGASPC avea obligaţia să opteze pentru manopera cea mai ieftină.

Apoi, nota a fost încărcată cu două acte adiţionale însumând 67.000 de euro pentru lucrări omise în proiectul iniţial: ignifugări, reabilitări tehnice, amenajări alei şi drumuri etc., plusate încă o dată cu alte două lucrări de reabilitare anexe de peste 60.000 euro.

O altă neregulă flagrantă este că beneficiarul a decontat încă din decembrie 2006 lucrări executate primăvara următoare deşi normele în vigoare exclud plata în avans a lucrărilor publice.

Pe lângă acuzaţiile de încălcare a legilor, Camera de Conturi mai indică un prejudiciu de 40.000 RON, pentru care le responsabilizează pe directoarea Koncsek Zita şi pe directoarea adjunctă economică, Eliana Cosman.

 • Caută sponsori pt. tabără

  Cristian Horgos • 2Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !

  versiunea HTML a comentariilor