Ritual purificator înainte de Paşte

11Comentarii
Ritual purificator înainte de Paşte
Episcopii din toate eparhiile din ţară au celebrat, joi, ceremonia spălării picioarelor, o ceremonie încărcată de semnificaţii.

Cei trei episcopi din Oradea, ortodox (Sofronie Drincec), greco-catolic (Virgil Bercea) şi romano-catolic (Bocskei Laszlo) au spălat, joi, picioarele credincioşilor din eparhia Oradea şi Bihor. Pe de o parte, ritualul a avut un rol purificator, înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Pe de altă parte, el a avut rolul de a aminti credincioşilor virtutea smereniei. Gestul episcopilor aminteşte gestul similar făcut de Isus Cristos celor doisprezece apostoli.

Istoric

„La evreii contemporani cu Isus Cristos exista un obicei, conform căruia gazda oferea musafirilor, veniţi de la drum lung şi obositor prin pustiul Ţării Sfinte, apă caldă pentru spălarea picioarelor de praf şi alinarea durerilor sau a rănilor provocate de călătorie. Obiceiul a fost apoi preluat de primii creştini, care spălau picioarele pelerinilor. Actul se practică şi astăzi, ca un gest de reînnoire a ceea ce a făcut Mântuitorul înainte de Cina cea de Taină”, a explicat Alexandru Buzalic, profesor la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea.

Semnificaţii

Isus Cristos a ales să mănânce paştile cu ucenicii săi, la Cina cea de Taină, când a instituit şi Sfânta Euharistie. Înainte însă, El le-a spălat picioarele, dorind să arate cum Dumnezeu se coboară pe pământ şi se umileşte pentru a-l ridica pe om la demnitatea de fiu al lui Dumnezeu, în lumina căruia omul are valoare absolută. Aici este sensul profund al spălării picioarelor. Gestul i-a adâncit atunci pe ucenicii lui Isus în învăţătura smereniei, unită cu dragostea unuia către celălalt. Acest gest are aceeaşi însemnătate şi astăzi. Dacă-l recunoaştem pe Dumnezeu, ne purtăm cu dragoste, respect şi consideraţie faţă de aproapele, în niciun caz cu răutate, invidie sau dispreţ. Spălarea picioarelor nu are doar valoarea unei curăţiri exterioare, ea simbolizează şi curăţenia sufletelor”, a spus PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

După liturghie a urmat sfinţirea paştilor şi a vinului pe care credincioşii le primesc în noaptea de Înviere. Joia Mare s-a încheiat cu Denia celor 12 Evanghelii.

Crina Dobocan11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor