Rivalitatea Timisoara – Arad, episodul cultural: cursa pentru Capitala Culturala Europeana

De A. Strugariu
Nicolae Robu crede că Aradul nu are nicio şansă în faţa Timişoarei
Nicolae Robu crede că Aradul nu are nicio şansă în faţa Timişoarei
Deşi arădean la origini, primarul Nicolae Robu crede că Aradul nu are nicio şansă în faţa Timişoarei în ceea ce priveşte candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, iar competiţia cea mare se va duce între Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Cât despre faptul că Institutul Cultural Român, condus de colegul său de partid, Andrei Marga, şi-a deschis o filială regională la Arad, şi nu la Timişoara, edilul spune că acest lucru nu ne afectează pentru că aceste filiale vor dispărea oricum în următorii ani.

Confruntat recent cu un val de critici din partea PDL şi a PP-DD cu privire la faptul că nu face nimic concret pentru promovarea candidaturii Timişoarei la statutul de Capitală Culturală Europeană, în timp ce alte oraşe care şi-au anunţat candidatura au luat avans, primarul Nicolae Robu a dat asigurări, vineri, că se.. lucrează.

„Noi ne pregătim temeinic pentru candidatura la poziţia de Capitală Culturală Europeană. Oraşul trebuie schimbat radical în aceşti ani până când vom depune dosarul de candidatură pentru ca noi să avem şanse. Dacă unii îşi închipuie că este suficient să se bată primarul cu cărămida în piept şi să se ocupe toată ziua numai de lobby – atunci se înşală.

Noi trebuie să transformăm radical oraşul în ceea ce priveşte infrastructura sa, trebuie să avem o agendă culturală bogată, consistentă, cu evenimente de răsunet, aici în Timişoara, trebuie să facem oraşul atractiv din punct de vedere turistic, să reparăm clădirile, să modernizăm infrastructura de trafic, să realizăm subpasaje, să lărgim subpasajele pe sub calea ferată…”, a afirmat Robu, declarând că este firesc ca opoziţia să critice puterea.

Edilul a afirmat că le-a cerut tuturor directorilor de instituţii culturale din oraş să pregătească o agendă culturală mult mai bogată şi să se axeze pe evenimente organizate în Timişoara, şi nu în alte părţi, precizând că bugetul alocat culturii va fi suplimentat cu 5-10% în acest an.

Primarul Timişoarei a comentat şi intenţia arădenilor de a se înscrie în cursă, dar nu s-a declarat deloc îngrijorat de acest nou competitor.

„E lăudabil ca au ambiţii arădenii (…) Eu am gândit acest proiect al nostru ca unul euroregional. Am menţionat că vrem să punem în valoare şi potenţialul celorlalte oraşe importante din zona noastră. Dacă Aradul doreşte o candidatură proprie e foarte bine. Presupun că vor conştientiza ei că Timişoara are un potenţial mult peste Arad şi presupun că la un moment dat vor face ei paşi înspre noi, pe care evident îi vom trata cu deschidere, dar nu ne supărăm pe ei dacă îşi menţin poziţia de acum. Nu cred că au vreo şansă în competiţia cu oraşul Timişoara”, a adăugat Robu.

În ceea ce priveşte deschiderea filialei ICR Banat-Crişana la Arad, edilul crede că acest lucru nu ne va afecta negativ şi preconizează că noile filiale înfiinţate în ţară de Institutul Cultural Român vor dispărea în anii ce urmează.

„Amplasarea Institutului Cultural Român la Arad nu cred că are vreun rol în desemnarea viitoarei Capitale Culturale Europene. Dacă se cheamă zona de reprezentare a Institutului Cultural Român Banat-Crişana, atunci strict geografic vorbind Aradul e mai potrivit pentru sediu. Dar acolo au fost şi alte elemente subiective care au contribuit la luarea acestei decizii.

Nu ne afectează în mare măsură şi de altfel eu cred nu o să fie prea viabil acest proiect, de creare în România a unei reţele de filiale ale ICR. Părerea mea este că Institutul Cultural Român trebuie să reprezinte cultura română în străinătate. Nici nu cred că în cinci ani vom mai avea aceste filiale ICR, poate chiar mai devreme se va dovedi că ele vor consuma bani şi nu prea vor avea ce să producă”, consideră primarul Timişoarei.

Cu toate acestea, edilul spune că şi-ar fi dorit ca filiala ICR să fi fost deschisă totuşi la Timişoara, care este, după părerea sa, un centrul cultural mai puternic decât Aradul.

„Ne-am fi dorit, pentru că Timişoara este un centru cultural mult mai puternic decât Aradul, cu tot respectul pe care îl port oraşului Arad şi arădenilor. Dar nu cred că cineva, chiar dintre arădeni, are pretenţia că Aradul ar fi un centru cultural mai puternic decât Timişoara. Să fim serioşi. A fost o decizie luată din alte raţiuni, eu nu vreau să acuz pe nimeni pentru această decizie, nici măcar pe domnul Marga”, a concluzionat Robu.

De altfel, primarul s-a declarat supărat de faptul că ICR a preferat Aradul şi în cursul lunii ianuarie, când a afirmat că „Timişoara ar fi fost mai potrivită pentru această filială” oricare ar fi fost argumentele care au cântărit în luarea acestei decizii şi a anunţat că doreşte înfiinţarea unui institut multicultural al municipalităţii.

În opinia lui Robu, oraşele care vor conta, de fapt, în competiţia pentru desemnarea candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană vor fi Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Citeste si: Daca ICR a preferat Aradul, Robu vrea sa-si faca propriul institut multicultural

Simona Neumann si-a preluat mandatul de director executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !