Roberto Scandiuzzi gireaza noul pact cu Opera al Timisoarei

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
Roberto Scandiuzzi girează noul pact cu Opera al Timisoarei
Roberto Scandiuzzi girează noul pact cu Opera al Timisoarei
Artistul de celebritate mondială Roberto Scandiuzzi este cel care „ţine în mână” premiera operei Faust, a subliniat maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei Naţionale Române Timişoara. Spectacolul la care nici măcar Mefisto nu ar mai putea găsi un bilet deschide stagiunea lirică timişoreană.

Timişorenii au şansa preţioasă de a-l vedea, pentru a doua oară, într-un megaeveniment al Operei Naţionale Române, pe maestrul Roberto Scandiuzzi, artist liric de celebritate mondială pentru ale cărui apariţii la Scala, Covent Garden sau Metropolitan spectatorii dau pe un bilet cam cât salariul mediu pe economie în România. Dacă cei aproape 1000 de oameni au trăit cu sentimentul unicităţii, în festivalul Timişoara Muzicală, emoţiile operei în concert „Attila” de Verdi cu maestrul Scandiuzzi în rolul titular, veneratul bas italian va interpreta, în a doua sa apariţie pe scena lirică timişoreană, rolul Mefisto în premiera operei „Faust” de Charles Gounod, eveniment grandios care deschide stagiunea 2012/2013 la Opera Naţională Română din Timişoara, miercuri, 10 octombrie 2012, de la ora 18.

„Sunt aici pentru că m-a invitat bunul meu prieten şi coleg de scenă Corneliu Murgu, cu care am împărtăşit momente excepţionale în carieră, dar şi pentru că de Faust mă leagă un sentiment cu totul aparte: este prima operă pe care am văzut-o în viaţa mea, la 14 ani, aproape dintr-o întâmplare, la Treviso. Montarea de la Timişoara este un spectacol complet şi complex, cu o investiţie de energie umană şi de energie artistică impresionante. Am muncit cu toţii pentru acest spectacol până la sânge, mi-a făcut plăcere lucrul alături de o echipă atât de devotată şi pasionată”, a declarat Roberto Scandiuzzi, marţi, prezent, la invitaţia maestrului Corneliu Murgu, directorul ONRT, alături de realizatorii şi protagoniştii premierei, la o conferinţă de presă extraordinară.

„Montez pe scena Operei din Timişoara de aproape 6 ani şi acest spectacol cu Faust este, cu certitudine, încununarea muncii mele din tot acest timp. A fost o provocare aproape nebunească să învingem toate obstacolele care ţin de structura scenei de aici, pentru o montare complexă, în care decorurile, proiecţiile, costumele, să genereze o forţă demnă de mitul faustian. Această producţie a însemnat o mobilizare fără limite, de la directorul general până la cel din urmă balerin sau muncitor de scenă, toţi oamenii şi toate compartimentele Operei s-au implicat total”, a subliniat Mario de Carlo (Italia), care semnează regia, decorurile şi costumele noii producţii.

„Nu sunt un specialist în opera franceză, dar mitul lui Faust m-a fascinat întotdeauna şi capodopera lui Gounod este un moment de apogeu pentru orice dirijor. Am decis, împreună cu Mario de Carlo şi ceilalţi din echipa de producţie, să deschidem anumite pasaje din operă, ca să punem în evidenţă această distribuţie excepţională şi prezenţa maestrului Scandiuzzi în ea”, a dezvăluit dirijorul David Crescenzi.

„David Crescenzi este un dirijor care ajută baletul, pune în valoare coregrafia, şi de aceea lucrul la Faust şi reîntâlnirea cu colegii de la Timişoara au fost o adevărată bucurie, mai ales că aici găsesc mereu o atmosferă creativă care, din păcate, la Bucureşti a început să dispară. Noaptea Valpurgiei este o piatră de încercare pentru orice coregraf. Am imaginat o noapte în care încăpem cu toţii, toate sufletele neliniştite se regăsesc aici”, susţine coregraful Răzvan Mazilu.

Aflată la a doua sa colaborare cu Opera din Timişoara, după o memorabilă interpretare a rolulului Violetta Valery din opera Traviata, soprana Nicoleta Ardelean promite o „Margareta de la inocenţă la delir, de la puritate la salvarea divină”. Soprana din România a cărei fulminantă carieră internaţională a stârnit un imens val de admiraţie în roluri importante interpretate pe cele mai mari scene ale lumii, la Scala din Milano, la Opera din Viena (alături de tenorul Jose Cura), la Tel Aviv (în Traviata regizată de Franco Zeffirelli), la Toronto sau în Santiago din Chile, a mai declarat : „am descoperit, fiind implicată în această producţie, că la Timişoara se lucrează la fel ca în toate marile teatre lirice ale lumii, iar asta pentru România este o adevărată performanţă”. Rolul titular, Faust, va fi interpretat de tenorul chinez Like Xing, „un tânăr artist pe care l-am descoperit în urmă cu trei ani, cu ocazia unui master -class în Italia. De atunci, i-am dat prilejul să studieze şi să interpreteze roluri aici, pe scena Operei din Timişoara, iar evoluţia sa remarcabilă, de la un an la altul, îmi confirmă că n-am greşit. Acesta este un rol major pentru cariera sa, un rol pentru care s-a pregătit intens şi va fi, cred, o adevărată revelaţie”, a subliniat Corneliu Murgu.

Premiera Faust se joacă, desigur, cu casa închisă: bilete pentru spectacol nu se mai găsesc de săptămâni, iar fericiţii posesori ai locurilor la deschiderea stagiunii nu le cedează nici măcar pentru bogăţiile lui Mefisto. Stagiunea Operei Naţionale Române din Timişoara se anunţă în continuare plină de evenimente deosebite: „în 7 decembrie 2012 vom avea premiera absolută a spectacolului de operă pentru copii Steaua de sticlă, de D.Ardelean, iar în 28 aprilie 2013 premiera musicalului Scripcarul pe acoperiş, de J.Bock. În 22 mai 2013, exact în ziua când se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Richard Wagner, vom realiza un grandios concert dedicat acestui compozitor de geniu. În 10 octombrie 2013, chiar în ziua când se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Giuseppe Verdi, vom cânta Messa da Requiem, în Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii”, sunt câteva dintre proiectele artistice anunţate de maestrul Corneliu Murgu, directorul ONRT.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !