Robu explica de ce a taiat finantarea pentru Festivalul de Jazz de la Garana

De A. Strugariu
Nicolae Robu spune că bugetul alocat culturii va fi mai mare în 2013 decât în 2012
Nicolae Robu spune că bugetul alocat culturii va fi mai mare în 2013 decât în 2012
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, dă asigurări că municipalitatea va finanţa în continuare jazzul, dar nu şi festivalul de la Gărâna, pentru că nu este de acord să fie alocaţi bani pentru un eveniment organizat în afara oraşului. Edilul spune că bugetul alocat culturii va fi mai mare în 2013 decât în 2012 şi că vom avea un festival de jazz de anvergură în Timişoara.

Robu se declară un iubitor al muzicii şi spune că nu are nimic împotriva Festivalului de Jazz de la Gărâna, dar că are o problemă de principiu.

„Eu, ca iubitor de muzică, în general – inclusiv fost practicant: în liceu şi studenţie am avut o trupă rock, în care eu am fost chitarist, vocalist secund şi lider – apreciez orice eveniment muzical, oriunde ar avea el loc pe mapamond şi îi apreciez în mod deosebit pe cei ce iniţiază şi organizează evenimente muzicale. Despre Festivalul de jazz de la Gărâna în sine am auzit doar lucruri frumoase, inclusiv că la el au participat muzicieni de marcă. Deci, nu am nimic împotriva Festivalului de la Gărâna (…) Ca gestionar al banilor timişorenilor, eu am o problemă de principiu: nu pot da banii timişorenilor pentru evenimente din afara Timişoarei”, a explicat primarul.

Edilul spune că vrea o agendă culturală bogată pentru Timişoara în condiţiile în care oraşul s-a înscris în cursa pentru obţinerea statutului de capitală culturală europeană în 2021. De aceea, intenţia sa este de a organiza un festival de jazz de anvergură în Timişoara, pentru care să fie alocaţi chiar mai mulţi bani decât au fost daţi pentru evenimentul de la Gărâna.

„Nimeni nu ne dă puncte în această competiţie pentru ce se întâmplă la Gărâna sau în altă parte, punctele le primim pentru ce facem în Timişoara! Iată de ce vreau să organizăm un festival de jazz de mare anvergură în Timişoara, unul care să facă din Timişoara o adevărată capitală a jazzului, cel puţin euroregională şi naţională, unul la care să participe mult mai mulți timișoreni, dar și iubitori de jazz din toată țara, din Ungaria, Slovacia, Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Austria etc., iubitori care să fie implicit turişti ai Timişoarei şi clienţi ai hotelurilor, restaurantelor şi celorlalte unităţi comerciale ale Timişoarei, nu ale altora”, a adăugat Robu.

Edilul dă asigurări că nu are de gând să reducă bugetul pentru cultură, ba dimpotrivă, pentru acest capitol vor fi alocaţi mai mulţi bani în 2013 decât în 2012. În plus, acesta aminteşte că recent a decis subvenționarea totală a chiriei pentru sediul Uniunii Scriitorilor şi a cheltuielilor pentru Revista Orizont.

„Deci, dragi artişti şi iubitori de artă – în particular de jazz – din Timişoara, n-aveţi motive să fiţi trişti şi, în niciun caz, să-mi fiţi potrivnici. Eu vă aştept cu drag să dăm viaţă împreună Festivalului de Jazz al Timişoarei. Pe lângă Festivalul de la Gărâna – care ar trebui, după atâţia ani, să se poată susţine exclusiv din fonduri private – sau în locul lui, cum o fi să fie!”, conchide primarul Timişoarei.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !