„Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare”

De Camelia Busu
Reactualizat la:
1Comentariu
„Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare”
Marți a avut loc vernisajul expoziţiei ce cuprinde reproduceri la scară ale „maşinilor” inventate de romani.

Muzeul Ţării Crişurilor găzduieşte de marți o importantă expoziţie, distinsă cu medalia de aur pentru inovaţie culturală de preşedintele Italiei şi care este o premieră în România. Este vorba despre expoziţia „Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară”, al cărei vernisaj a avut loc marți, şi care de astăzi este deschisă pentru vizitare.

Evenimentul este rezultatul unei colaborări cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa. Această colaborare a început în urmă un an, când Muzeul Ţării Crişurilor a găzduit expoziţia „Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci. Gupul de artizani din Florența ai societăţii Teknoart au muncit la acea expoziţie timp de 50 de ani studiind mecanismele proiectelor lui Da Vinci şi creând machete complet funcţionale, unele interactive. De altfel, expoziţia Da Vinci a avut un mare succes, în Oradea atrăgând peste 30.000 de vizitori, după cum spune directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Despre expoziţia vernisată marți, Aurel Chirac spune că este şi acesta oarecum atipică deoarece nu mizează pe obiecte originale ci pe reconstituiri. „Asemenea reconstituiri îţi dau posibilitatea să înţelegi o epocă, să înţelegi modul în care au gândit oamenii de atunci. Este obligatoriu să învăţăm şi să înţelegem epocile istorice”, spune Aurel Chiriac. Obiectele expuse în două săli sunt reproduceri la scară reală sau la scară redusă ale „maşinilor” de război inventate de romani şi ale „maşinilor” folosite în arhitectura civilă. Expoziţia porneşte de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu. Piesele au fost reconstituite pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte aflate în muzee din Italia şi din texte autentice precum tratatul lui Vitruviu, arhitect și inginer roman din secolul I î.e.n, contemporan al lui Cezar și Cicero.

Interactivă

Vizitatorii pot interacţiona cu câteva dintre aceste obiecte: arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate. De asemenea, se pot fotografia cu obiecte din arsenalul unui soldat roman, cum ar fi sabie, scut sau coif. Se pot vedea şi prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi un film de circa 20 de minute despre istoria Imperiului roman.

La vernisajul de marți a fost invitat să vorbească academicianul Mihai Bărbulescu, fost elev al Colegiului „Emanuil Gojdu”, acum profesor la Universitatea „Bebeş-Bolyai” din Cluj Napoca. Acesta a ţinut o scurtă lecţie de istorie explicând mecanismul câtorva din obiectele expuse, amintind printre altele şi de realizările romane de pe teritoriul României, aşa cum este podul de la Drobeta care a fost construit în doi ani, având 1100 de metri lungime – cel mai mare pod roman.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 2 iunie. Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma Antică este de: 8 lei – adulţi; 4 lei – elev.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor