România a picat şi anul acesta testul corupţiei

Reactualizat la:
România are în continuare un ritm scăzut de implementare a reformelor anticorupţie. Cel puţin aceasta este concluzia raportului asupra indicelui de corupţie în anul 2005, raport realizat de organizaţia Transparency International.

Specialistii mai spun ca fata de anul trecut, indicele de coruptie în România a crescut cu o zecime, tara noastra având 3 puncte din maximum 10 posibile.

Conform indicelui de perceptie a coruptiei 2005, România face parte dintre cele 60 de tari a caror coruptie este perceputa drept generalizata. Printre ultimele locuri se afla Nigeria, Turkmenistan sau Bangladesh, iar cele mai putin corupte tari sunt Islanda, Finlanda si Noua Zeelanda.

Topul întocmit de Transparency International în 2004 plasa Romania 4 locuri mai jos, pe pozitia 87 din 145 de tari. Conform datelor furnizate de acceasi institutie internationala, cele mai corupte domenii din România sunt partidele politice, vama, justitia, parlamentul si sanatatea.

Printre institutiile mai putin afectate de coruptie sunt biserica, armata, mass-media. Si presedintele Traian Basescu a atras atentia asupra modului în care este perceputa tara noastra în exterior.

“Va invit sa facem împreuna primul pas în lupta împotriva coruptiei. Cer românilor ca începând de mâine sa nu mai plateasca nicaieri mita” a declarat Traian Basescu.

În conditiile în care România se afla sub presiunea clauzei de salvgardare, specialistii Tranparency International considera ca anul 2005 a fost un esec din punctul de vedere al combaterii coruptiei.

România mai are înca probleme în implementarea legislatiei si în aplicarea politicilor publice anticoruptie. Indicele de perceptie a coruptiei 2005 dovedeste, conform aceleiasi surse, ca polticile anticoruptie au picat si în acest an testul eficacitatii si pe cel al credibilitatii.

Realitatea.tv