România a progresat mai mult decât Bulgaria

România a progresat mai mult decât Bulgaria
Apropiatul raport de monitorizare din 16 mai a provocat o adevărată avalanşă de zvonuri şi dezminţiri în presa europeană. Informaţiile, majoritatea negative, au provocat reacţii contradictorii şi multe pasiuni.

Luni s-a aflat că data aderării ar putea lipsi din raportul din mai şi că decizia va fi amânată până la toamnă. Apoi, că UE ne-ar putea tăia fondurile chiar şi după aderare, dacă nu finalizăm reformele. A venit şi o declaraţie pozitivă. Premierul luxemburghez crede în varianta aderării României şi Bulgariei la termen – 1 ianuarie 2007.

Din proiectul de raport lipseşte recomandarea privind data aderării României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. Pagina este albă, urmând să fie completată, ca şi în cazul altor rapoarte, cu puţin înainte de 16 mai.

În ceea ce priveşte cele şapte steguleţe la capitolele importante privind integrarea, România mai are doar patru. Raportul confirmă progresele României în privinţa luptei anti-corupţie. De această dată, acest domeniul nu mai este marcat cu steguleţ roşu.

Rămân însă probleme în agricultură, domeniul veterinar şi sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor. Pentru că România nu poate absorbi fondurile structurale pentru agricultură, UE avertizează că ne-ar putea tăia fondurile chiar şi după aderarea la termen, în lipsa reformelor complete.

În ce priveşte Bulgaria, Uniunea Europeană menţine şase steguleţe roşii, inclusiv pentru corupţie şi crimă organizată. Premierul luxemburghez, Jean Claude Juncker, a detensionat atmosfera şi a declarat că vede România şi Bulgaria capabile să adere la 1 ianuarie 2007.

La fel cred şi 40 de analişti consultaţi de Agenţia Reuters. O declaraţie mult mai nuanţată a venit din partea cancelarului german, Angela Merkel, a cărei ţară se va afla la şefia UE de la 1 ianuarie 2007: “Trebuie să se respecte ceea ce s-a promis, dar deficienţele nu trebuie ascunse sub covor, iar aderarea nu trebuie să aibă să aibă loc indiferent de preţ”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !