România ar fi găzduit închisori ale CIA, potrivit unui raport ONU

România ar fi găzduit închisori ale CIA, potrivit unui raport ONU
Detenţia secretă este o formă de tortură, iar SUA au practicat astfel de acte şi au trimis suspecţi de terorism în ţări care nu acordă atenţie deosebită respectării drepturilor omului, dar şi în ţări aliate, precum România, Polonia sau Thailanda, se arată într-un raport al ONU, citat de L’Express.

Raportul ONU privind centrele secrete de detenţie a fost coordonat de Manfred Nowak, raportor special al ONU privind tortura, şi de Martin Scheinin, raportor special privind terorismul şi drepturile omului. Documentul urmează să fie prezentat în martie la Consiliul pentru Drepturile Omulului al Naţiunilor Unite.

Documentul ONU atrage atenţia că Statele Unite se numără printre zecile de state care, în ultimii nouă ani, au reţinut şi închis persoane suspectate de terorism în centre de detenţie secrete, ceea ce încalcă drepturile fundamentale ale acelor persoane.

Detenţia secretă a luat numeroase forme. CIA şi-a creat propriile facilităţi secrete de detenţie pentru a interoga ‘deţinuţi de mare valoare’. În plus, CIA a cerut partenerilor din ţări care nu acordă mare importanţă drepturilor omului să interogheze suspecţi în numele său. După debutul conflictului din Irak şi Afganistan, prizonierii au fost trimişi în locuri secrete şi privaţi de dreptul la un proces, la avocat sau la contacte cu familia”, subliniază raportul.

Foşti deţinuţi le-au relatat anchetatorilor că au fost supuşi la forme de tortură prin care erau obligaţi să rămână goi, prin care erau supuşi la zgomote foarte puternice sau prin care erau privaţi de somn. Numeroşi suspecţi capturaţi de SUA au fost transferaţi de CIA, pentru a fi interogaţi, către alte state, precum Etiopia, Egipt, Iordania, Maroc, Pakistan sau Siria.

“Se pare că suspecţi au fost trimişi şi în ţări aliate precum Thailanda, Polonia sau România“, se mai arată în raport.

Sursa: newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !