Romania are 2000 de cazuri de cancer pe an

Reactualizat la:
Romania are 2000 de cazuri de cancer pe an
Numarul bolnavilor de cancer creste exploziv, astfel in timp ce in restul Europei maladia pare a fi sub control, la noi apar 2.000 de cazuri noi in fiecare an, iar stresul pare a fi una dintre cauzele principale.

Numarul bolnavilor de cancer ar putea atinge in viitor cifre ingrijoratoare. In Romania, medicii estimeaza o crestere de la peste 40.000 de cazuri noi diagnosticate in 1994 la 68.000 in 2011. Se prevede o crestere cu aproximativ 2.000 de cazuri de cancer pe an. In Romania mortalitatea prin cancer este in permanenta evolutie, in timp ce in tarile europene aceasta se mentine relativ constanta. Medicii spun ca nu exista totusi o explicatie riguros stiintifica a inmultirii imbolnavirilor, dar stresul ar putea fi un factor
favorizant.

Finantarea neuniforma si discontinua a tratamentelor spitalicesti, lipsa unor unitati sanitare dotate corect cu aparatura specifica si materiale sanitare, inexistenta unui registru national de cancer fac ca acuratetea raportarii datelor privind incidenta, prevalenta si mortalitatea prin cancer sa fie puse sub semnul intrebarii. Medicul Florinel Badulescu insista asupra necesitatii functionarii unui registru national de cancer care ar duce la o preventie si depistare precoce eficiente, dar si la rezultate terapeutice pozitive.

Principalele cauze de deces prin tumori maligne la romani sunt cancerul gastric (care a inregistrat totusi o scadere a incidentei), colo-rectal, pulmonar, al glandei mamare, colului uterin si prostatei. La nivel international, cancerul este responsabil de 12,5% de decese din intreaga lume, devansand numarul total al victimelor SIDA, tuberculozei sau malariei.

In urmatorii ani, pronosticurile specialistilor releva o realitate inspaimantatoare: numarul celor care vor cadea victime cancerului in urmatorii 10 ani se ridica la 84 de milioane. Aceasta teribila boala, a carei cauza nu poate fi decriptata de mintile sclipitoare ale savantilor din intreaga lume, reprezinta o mare problema de sanatate publica nationala si internationala. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala maligna este responsabila de 12,5% decese in intreaga lume, devansand numarul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoza si malarie.

“Cancerul reprezinta o problema de sanatate publica determinata de incidenta reala in continua crestere si mai ales de mentinerea unei rate a mortalitatii deosebit de ridicata in tara noastra, comparativ cu alte tari europene”, a declarat prof. dr. Florinel Badulescu, presedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala. In Romania, in anul 2000 au fost inregistrate 43.941 cazuri noi, in 2001 – 57.863, in 2003 – 58.251, in contextul in care cu un deceniu in urma cifra era de 40.000 de cazuri noi pe an. “Se poate estima cu destula acuratete o crestere cu aproximativ 2.000 de cazuri noi pe an pentru urmatorii ani. De asemenea, se estimeaza o crestere de la 40.477 cazuri noi diagnosticate in 1994 la 68.317 de cazuri noi depistate in 2011, o crestere cu 67,77%”, a afirmat prof. dr. Badulescu.

Stresul, vinovat

“Nu exista o explicatie stiintifica asupra cresterii constante a noilor cazuri de tumori maligne diagnosticate. Totusi, am putea face o corelatie cu cresterea numerica a populatiei, dar si cu stresul, mai ales in zonele urbane. Stresul creeaza o stare de imunosupresie”, a declarat dr. Michael Schenker – Clinica de Oncologie Medicala Craiova. Cu alte cuvinte, stresul are drept consecinta faptul ca mecanismele de aparare imunologice nu-si mai fac datoria. “Este vorba de axul psiho-neuro-endocrino-imunologic, care este corelat cu aceste niveluri de stres”, a explicat dr. Florin Bacanu, medic primar oncolog – Spitalul Clinic “Sf. Maria”.

Mortalitatea mai mare

Prof. dr. Florinel Badulescu a declarat ca, la nivel international, in functie de resursele financiare disponibile, de cunostintele stiintifice si de posibilitatile de diagnostic, o treime din pacienti sunt depistati in timp util, o alta treime in stadii incipiente si beneficiaza de tratament curativ, iar o alta treime sunt pacientii, de obicei neasigurati, care beneficiaza de ingrijiri paliative. In urma cu opt ani mortalitatea prin cancer era de 182,36 la 100.000 de locuitori, iar in 2003 ajunsese la 199,37 la 100.000 de locuitori.

“Cancerul gastric, colo-rectal, pulmonar, al glandei mamare, al colului uterin si al prostatei sunt principalele cauze de deces, in timp ce pielea, glanda mamara, colul uterin, stomacul, colonul, rectul, prostata sunt principalele localizari ca incidenta a bolii maligne”, a subliniat profesorul Florinel Badulescu. De exemplu, mortalitatea prin cancer (la o suta de mii de locuitori) de col uterin se ridica la 16,93 in 2003, fata de 14 cat era in 1994; cancerul de creier – 5,41 (2003) fata de 3,56 (1994); cancerul de ficat – 10,49 (2003) fata de 8,45 (1994); cancerul de ovare – 8,84 fata de 6,70; cancerul de pancreas – 10,12 fata de 7,58 (1994); leucemie – 5,19 (2003) fata de 4,35 (1994).

 

Sursa: 9AM0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !