România, cea mai mare creştere economică din UE

De Dan Birta
4Comentarii
România, cea mai mare creştere economică din UE
© Comerţul cu ridicata, cea mai importantă contribuţie la creşterea PIB
Două trimestre consecutiv, economia României a avut cea mai mare creştere economică din UE.

Cu o creştere economică de 4,6% în trimestrul al treilea din 2016, comparativ cu trimestrul trei din 2015, România se plasează pe locul întâi în Uniunea Europeană, potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Şi în trimestrul doi din 2016, România a înregistrat cea mai mare creştere economică, cu 5,8%.

Pe locul doi la creşterea economică s-a plasat Bulgaria cu 3,4%, iar pe trei, Slovacia şi Spania, cu 3,2%. O creştere economică de 3% a fost înregistrată în Slovenia. Ungaria a avut o creştere de 1,6%. Media creşterii economice a zonei Euro a fost de 1,7% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,9%.

Faţă de trimestrul doi din acest an, România a avut o creştere economică de 0,6%. Cea mai mare creştere economică a fost înregistrată în Croaţia – 1,7%, urmată de Slovenia – 1%, Portugalia şi Grecia – 0,8%. Media UE a fost de 0,4%, iar a zonei Euro de 0,3%. Potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru perioada ianuarie – septembrie a depășit 532,921 miliarde de lei prețuri curente (serie brută), în creștere, în termeni reali, cu 4,9%. Cel estimat pentru trimestrul III 2016 a fost de 207,34 miliarde de lei (serie brută), în creștere – în termeni reali – cu 4,4% față de trimestrul III 2015. Față de trimestrul II al acestui an, creșterea PIB a fost de 0,6%.

Contribuţii la creşterea PIB

INS arată că la creşterea PIB, în perioada 1.I-30.IX 2016, faţă de perioada 1.I-30.IX 2015, au contribuit toate ramurile economiei. Contribuţii pozitive mai importante au avut: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transportul şi depozitarea; hotelurile şi restaurantele – 1,9%, cu o pondere de 17,4% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 11,9%.

Informaţiile şi comunicaţiile, cu o pondere mai redusă la formarea PIB (6,3%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (13,7%), au contribuit cu 0,8%. Industria, cu o pondere de 22,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 1,8%, a contribuit cu 0,4%. Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport şi-au adus o contribuţie de 0,4%, cu o pondere de 7,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,0%. De asemenea, tot cu 0,4% au contribuit la creşterea PIB impozitele nete pe produs, cu o pondere de 10,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,9%.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor