România, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană

De Dan Birta
1Comentariu
România, pe primul loc la creşterea economică în UE
România, pe primul loc la creşterea economică în UE
România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul IV din 2016, potrivit datelor făcute publice marţi de Eurostat.

Creşterea economică a României a fost de 4,8%, urmată de Bulgaria – 3,4%, Polonia – 3,1%, Spania – 3%, Slovacia – 2,9%, Cipru – 2,8%, Lituania – 2,7%.

Cele mai mici creşteri economice au fost înregistrate în Finlanda şi Grecia – 0,3%. Creşterea economică a celor 28 de state care alcătuiesc Uniunea Europeană a fost de 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Pentru zona euro (cele 19 state membre), Eurostat a raportat o creştere PIB de 1,7%.

TIV faţă de TIII 2016

Faţă de trimestrul III din 2016, în ultimul trimestru din anul precedent, creşterea economică a României a fost de 1,3%. Ţara noastră a fost devansată doar de Polonia. cu o creştere economică de 1,7%. Bulgaria a avut o creştere economică de 0,9%, Slovacia şi Letonia de 0,8% şi Spania de 0,7%. Singurele ţări în care au fost înregistrate scăderi economice în trimestrul IV din 2016 faţă de trimestrul precedent au fost Finlanda şi Grecia, cu scăderi de 0,5%, respectiv 0,4%.

La nivel european, creşterea economică a fost de 0,5%, iar în zona euro de 0,4%.

PIB în creştere

Conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 4,8% în anul 2016, comparativ cu anul 2015, după un avans de 4,7% pe serie brută – 4,8% pe serie ajustată sezonier – în ultimele trei luni din 2016, faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent. PIB în trimestrul IV 2016 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul III 2016.

Trebuie menţionat faptul că Eurostat nu a publicat datele pentru toate cele 28 de state care formează UE, astfel că este posibil ca alte state, precum Irlanda sau Luxemburg, pentru care nu sunt disponibile momentan datele, să fi înregistrat creşteri ale PIB-ului mai mari decât România. De exemplu, în trimestrul III 2016, raportat la acelaşi trimestru din anul precedent, cele mai mare creşteri ale PIB-ului, conform Eurostat, au fost înregistrate de către Irlanda (+6,6%) şi Luxemburg (+4,8%), în timp ce România se afla pe poziţia a treia, cu doar 4,4%.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor