România, în topul ţărilor cu tineri inactivi

De Dan Birta
1Comentariu
România, în topul ţărilor cu tineri inactivi
© Two Female Teenage Students In Classroom With Digital Tablet
Un proiect de peste 47 milioane de euro vizează creşterea numărului de tineri înregistraţi la SPO.

Ţara noastră se află pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte tinerii cu vârsta între 20 şi 24 de ani care nu urmează o şcoală sau un curs de calificare şi nici nu sunt angajaţi. Tinerii inactivi – NEETs (Not in Education, Employment or Trening) reprezintă 16,7% din totalul tinerilor din această grupă de vârstă la nivel european, potrivit unei analize făcute publice de Eurostat, săptămâna trecută. În România procentul acestor tineri care stau degeaba este de 23,6%. Doar Italia este în faţa noastră cu un procent de 29,1%. Eurostat a prezentat şi evoluţia fenomenului în ultimii zece ani, iar România nu stă bine nici aici, fenomenul amplificându-se la noi în ţară. Ponderea tinerilor cu vârsta între 20 şi 24 de ani care nu muncesc, nu urmează vreo şcoală sau vreun training a crescut cu 5%.

Proiect pentru NEETs

Salvarea ar putea veni de la un proiect de peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, care are menirea să sprijine tinerii inactivi să intre pe piața muncii. „Proiectul noncompetitiv INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, vizează creșterea numărului de tineri inactivi NEETs înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO), precum și identificarea altor cel puțin 200.000 tineri NEETs inactivi, cu vârsta între 16-24 neînregistrați la SPO”, spune Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Categoria de tineri NEETs include tineri care nu au reușit să se integreze pe piața muncii din diverse motive (lipsa oportunităților de ocupare, lipsa competențelor cerute pe piața muncii etc.) și care nu sunt cuprinși în programe de educație sau formare. Studiile recente arată faptul că NEETs este un rezultat al unei combinații de factori personali, economici, de educație și sociali și reflectă gradul de distanțare de piața muncii și societate în ansamblul ei.

„În cadrul proiectului, sunt vizați în special tinerii cu nivel scăzut de competențe și care au dificultăți în a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificați, cel puțin 160.000 vor fi întegistrați la SPO și vor beneficia de informare şi consiliere profesională, inclusiv de profilare, iar după această etapă vor fi îndrumaţi către măsura activă de care au nevoie sau către alte servicii”, a precizat reprezentantul AJOFM Bihor.

Proiectul noncompetitiv INTESPO introduce managementul de caz ca metodă de lucru cu tinerii NEETs, care presupune un proces de interacțiune în cadrul rețelei de servicii (de asistență sociala, educație, ocupare) prin care se asigură faptul că beneficiarii primesc serviciile de care au nevoie într-o formă de sprijin eficace și eficientă.

„Această metodă oferă servicii personalizate, prin care serviciile publice evaluează nevoile beneficiarului în colaborare cu el, evaluează, monitorizează și susține beneficiarul pentru a accesa servicii sociale care să răspundă acestor nevoi”, a subliniat Békési Csaba.

Proiectul are o durată de implementare este de 48 luni și un buget de circa 47,474 milioane de euro.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor