România, în topul TVA la alimente

România, în topul TVA la alimente
ORADEA – Dezbaterile în jurul reducerii TVA, de la 19% la 5%, la produsele alimentare catalogate ca fiind de bază reprezintă unul dintre cele mai „proaspete” motive de dispută între politicienii de la guvernare şi opoziţie.

Pe fondul exploziei preţurilor, în special la alimente, din ultimele luni, proiectul de lege iniţiat de PUR, PSD şi PRM poate fi privit ca un demers politicianist, explicabil prin prisma faptului că ne aflăm într-un an electoral. Totuşi, în ciuda scepticismului guvernanţilor, care consideră că această măsură nu va avea darul de a face mai ieftine alimentele strict necesare, proiectul a fost votat de Senat, săptămâna trecută, şi are şanse mari de a trece şi de Camera Deputaţilor.

Recorduri şi excepţii

În comparaţie cu statele membre ale Uniunii Europene, România are una dintre cele mai mari valori a TVA la alimente, fiind depăşită doar de Danemarca, ţară cu un nivel de trai net superior, dar şi cu o valoare a TVA de 25%. În fapt, România se constituie într-una din puţinele excepţiile pe plan european din acest punct de vedere, taxa pe valoarea adăugată la aceste mărfuri nefiiind deloc diferită faţă de TVA la celelalte produse. Astfel, în vreme ce media europeană a TVA la alimente este de 9,2%, la noi aceasta este de 19%. Asta ca să nu mai amintim despre ţări precum Irlanda, Marea Britanie sau Malta, în care TVA pentru produse alimentare este 0, singurele alimente supuse acestei taxe fiind cele consumate în restaurante.

TVA la ce?

Ceea ce este şi mai important este faptul că, spre deosebire de alte ţări occidentale, unde toate alimentele, inclusiv legumele şi fructele, sunt considerate de strictă necesitate, lista alimentelor „de bază” se reduce la români la doar cinci produse: pâine, lapte, carne, zahăr şi uleiurile vegetale. Ceea ce, potrivit medicului Mircea Popa, denotă un dezinteres total pentru alimentaţia oamenilor. În opinia sa, autorităţile ar trebui să încurajeze consumul de alimente sănătoase, în dauna celor mai puţin faste pentru sănătate. „De exemplu, ar trebui încurajat consumul de pâine neagră, în detrimentul celei albe, care este mult mai nesănătoasă. Apoi reducerea TVA ar trebui să se refere şi la fructe şi legume, care ar trebui să înlocuiască o parte din rolul pe care îl deţine acum carnea în meniul românilor”, spune specialistul.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !