România încă în recesiune

1Comentariu
Şapte ţări din UE se află în recesiune în timp ce 18 ţări au înregistrat creşteri economice.

România nu a reuşit să iasa din recesiune în trimestrul al treilea, la fel ca alte şapte ţări din UE, în timp ce economiile altor 18 state membre au reuşit să înregistreze creşteri faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, potrivit datelor revizuite publicate vineri de Eurostat.

Conform Eurostat, economia României s-a comprimat în trimestrul III cu 0,6%, a patra scădere la nivelul Uniunii Europene, egală cu declinul înregistrat de Cipru, care a fost revizuit în urcare faţă de estimarea anterioară.
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Letonia (-4%), Estonia (-3%), Ungaria (-1,8%). Grecia, Spania şi Marea Britanie au mai raportat scăderi ale produsului intern brut faţă de perioada aprilie-iunie 2009, de 0,4%, 0,3%, respectiv 0,2%.

Creştere

La nivelul întregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%, mai arata datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 26 state membre. Bulgaria este singurul stat membru care nu a prezentat date privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrele anterioare.

Cele mai importante avansuri ale economiei le-au înregistrat Lituania (6,1%), Luxemburg (4,2%), Slovacia (1,6%) şi Slovenia (1%). Au mai înregistrat creşteri ale economiei Cehia, de 0,8%, Portugalia şi Germania, de câte 0,7% fiecare, Danemarca şi Italia, cu câte 0,6%. Austria, Belgia, Olanda şi Polonia au avut avansuri de câte 0,5%. Economia Maltei a crescut cu 0,4% fata de trimestrul II, cele ale Irlandei, Franţei şi Finlandei, cu câte 0,3%, iar cea a Suediei, cu 0,2%.

Faţă de trimestrul III din 2008, România a avut în iulie-septembrie 2009 a opta scădere a produsului intern brut din Uniunea Europeană, de 7,1%, înaintea sa fiind Letonia, cu o comprimare a economiei de 19,3%, urmată de Estonia, cu 15,6%, Lituania, cu 14,2%, Finlanda, cu 8,8%, Slovenia, cu 8,5%, Ungaria, cu 7,9% şi Irlanda, cu 7,6%. Pe ansamblul întregii UE, scăderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4%, potrivit datelor revizuite ale biroului european de statistică.

Dan Birta

România încă în recesiune1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor