România-locul trei în topul plângerilor la CEDO

România-locul trei în topul plângerilor la CEDO
Potrivit unui bilant facut de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), 12% dintre petitiile sosite în 2005 pe adresa instantei europene au fost din România. Înaintea României la acest capitol se afla doar Rusia, cu 17% din numarul total al sesizarilor si Turcia, cu 13%.

Românii sunt nemultumiti fie de modul cum li s-a solutionat cauza de instantele din România, fie de refuzul autoritatilor de a respecta o hotarâre judecatoreasca.

Sute de mii de euro despagubiri

Manuela Stefanescu de la Apador CH-Comitetul Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului spune ca numarul mare al acestor sesizari dovedeste ca sistemul din tara nu functioneaza.

“O alta explicatie e ca la noi nu exista înca în rândul judecatorilor de a consulta jurisprudenta Curtii Europene si de a tine cont de modul în care trebuie interpretata Conventia Europeana. Sunt foarte putini judecatori care stiu despre ce e vorba si atunci probabil ca dau decizii care ar intra în contradictie cu jurisprudenta CEDO”- a declarat Manuela Stefanescu.

Exista posibilitatea întelegerii pe cale amiabila între cel nemultumit de sentinta si stat înainte ca CEDO sa se pronunte. Întelegerea poate avea loc în trei luni dupa ce CEDO declara admisa o plângere. Nimic nu împiedica însa statul sa apeleze la aceasta procedura si mai înainte ca CEDO sa se pronunte asupra admisibilitatii unei cauze. Dar statul român nu s-a prea grabit sa apeleze la aceasta procedura, a precizat Manuela Stefanescu. Cele mai multe procese aflate pe rolul instantelor CEDO vizeaza încalcarea drepturilor de retrocedare a proprietatilor nationalizate.

Maria Teodoru, presedinta Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv spune chiar ca este posibil sa urmeze un val de plângeri la CEDO din partea proprietarilor pentru uzufuct-adica au fost lipsiti de dreptul de folosinta a propriului bun. Statul a platit sau are de platit sute de mii de euro potrivit sentintelor CEDO.

Îngrijorata de numarul mare al plângerilor la Curtea Europeana, dar mai ales de cel al sentinetelor nefavorabile statului român, dar si pentru responsabilizarea magistratilor, ministrul Justitiei, Monica Macovei a dispus chiar ca acestia sa plateasca despagubirile prevazute în sentintele de CEDO si nu statul cum era pâna acum.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !