România, locul unu la creştere economică în UE

România, locul I la creştere economică
România, locul I la creştere economică
România a înregistrat în trimestrul trei cea mai puternică creştere economică din UE comparativ cu trimestrul precedent şi se află pe locul al doilea în privinţa avansului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, potrivit estimărilor publicate vineri de serviciul european de statistică Eurostat, transmite Mediafax.

Astfel, România este pe primul loc în UE, cu un avans al PIB de 1,4% în intervalul iulie-septembrie, comparativ cu trimestrul al doilea, urmată de Polonia şi Slovacia, cu 0,9%, şi Spania cu 0,8%.

Comparativ cu trimestrul trei din 2014, Cehia a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere a PIB, de 4,3%, în timp ce România se află pe locul al doilea, cu un avans de 3,6%, similar cu cel al Poloniei, în timp ce PIB-ul Slovaciei a urcat cu 3,5%.

Economia zonei euro a crescut în trimestrul al treilea cu 0,3% faţă de trimestrul precedent, în timp ce la nivelul Uniunii Europene avansul a fost de 0,4%.

Consumul, motor al creşterii

Pe ansamblul primelor nouă luni ale anului, creşterea economică a fost de 3,7%, ritm care ar putea să se menţină până la sfârşitul anului dacă agricultura nu va trage prea mult PIB-ul în jos.

Consumul privat a fost principalul motor al creşterii PIB. De asemenea, o contribuţie pozitivă la creşterea economică ar putea să fi venit de la industrie şi sectorul construcţiilor.

Agricultura este o componentă foarte volatilă a PIB, fiind dependentă aproape în totalitate de condiţiile meteo. Contribuţia agriculturii la PIB este cuantificată în special în ultimele două trimestre ale anului. O creştere economică de 3,6% a înregistrat şi Polonia în T3 2015 comparativ cu acelaşi interval de anul trecut. Iar cel mai rapid avans al PIB, de 4,3%, a fost raportat de Cehia, potrivit datelor Eurostat.

Economia zonei euro a crescut în al treilea trimestru din 2015 cu 0,3% faţă de T2 2015, în timp ce la nivelul Uniunii Europene avansul a fost de 0,4%. Comparativ cu T3 2014, creşterea PIB a fost de 1,6% în cazul zonei euro şi 1,9% la nivelul UE.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !