România negociază transportarea şi depozitarea deşeurilor nucleare din UE

România negociază transportarea şi depozitarea deşeurilor nucleare din UE
România, Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria negociază în prezent transportarea şi depozitarea deşeurilor nucleare din Uniunea Europeană, relatează The Times în ediţia electronică.

Deşeurile nucleare din Uniunea Europeană ar putea fi trimise în Europa de Est pentru a fi depozitate într-un centru subteran, potrivit planurilor luate în considerare de statele membre UE.

Potrivit cotidianului britanic, proiectul, care intervine pe fondul unei creşteri a interesului în puterea nucleară, ar putea fi aprobată în cursul acestui an de Comisia Europeană.

“Programul nuclear din Olanda este mic, iar costul construirii unui depozit subteran este foarte mare. Avem un singur reactor nuclear în Olanda, aşa că o soluţie comună ar fi un mare avatnaj”, a spus Ewoud Verhoef, director adjunct al Covra, agenţia responsabilă cu depozitatea deşeurilor nucleare ale Olandei

Cele opt ţări care discută despre transportul şi depozitarea deşeurilor urmează să se întâlnească din nou în mai.

În Slovenia, este în curs de construcţie un depozit pentru deşeurile slab radioactive la Vrbina, în estul ţării. În iulie 2009, comunitatea locală a fost de acord să accepte această construcţie, în schimbul unor compensaţii anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociaţie Nucleare Mondiale.

Până în prezent, numai câteva ţări din lume au construit depozite permanente pentru deşeurile lor, rezultatul nedorit al producţiei de energie electrică în centrale nuclerare. Restul ţin materialul în depozite temporare, precum Marea Britanie la Sellafield, în West Cumbria, unde se află circa 2.500 de tone de deşeuri nucleare vitrificate, prinse în ciment şi oţel. O parte dintre acestea vor avea un grad ridicat de radioactivitate timp de până la 100.000 de ani.  

Olanda are numai 30 de metri cubi de deşeuri nucleare puternic radioactive, comparativ cu aproape 1.900 Marea Britanie şi o cantitate similară Franţa, care propun construirea propriilor depozite, evaluate la mai multe miliarde de euro. De altfel, cele două ţări şi Germania se opun exportului permanent de deşeuri nucleare.

Costul ca Olanda să îşi construiască propriul centru pe termen lung ar fi de circa două miliarde de euro.

Şi alte ţări implicate în acest proiect, precum România, Slovacia, Lituania şi Slovenia, se confruntă cu probleme similare. Cu unul sau două reactoare în fiecare ţară, ar prefera să susporte în comun costurile enorme ale unui depozit subteran.

Neil Chapman, de la ARIUS (Association of Regional and International Storage), o organizaţie cu sediul în Elveţia implicată în discuţii, a declarat că niciuna dintre ţări nu şi-a exprimat public dorinţa de a găzdui un astfel de depozit, dar toate au admis că vor fi implicate plăţi.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !