România nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei unice

România nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei unice
România şi alte şase ţări central şi est-europene nu îndeplinesc toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, iar situaţia lor va fi reevaluată peste 2 ani, se arată în raportul de convergenţă 2014, prezentat, miercuri, de Comisia Europeană, informează Mediafax.

România nu îndeplineşte criteriul ratei inflaţiei şi al stabilităţii cursului de schimb. Rata medie a inflaţiei în România în cele 12 luni care au precedat luna aprilie 2014 a fost de 2,1%, peste valoarea de referinţă de 1,7% şi este probabil să se menţină peste valoarea de referinţă în perioada următoare.

Nu doar cele cinci criterii reprezintă o problemă. Legislaţia românească în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu legislaţia UE (Articolul 33, alineatul 10, din Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul de Funcţionare al UE).

Comisia Europeană insistă ca independenţa instituţională a BNR să fie protejată în faţa instituţiilor naţionale.

„Angajamentul Guvernului României de adoptare a monedei euro va deveni un obiectiv realizabil şi necesar la data de 1 ianuarie 2019”, se precizează în documentul cu noul program de convergenţă, pentru perioada 2014-2017, pe care România l-a transmis, săptămâna acesta, la Bruxelles.

Sursa: Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !