Romania, pasibila de un proces cu UE

Reactualizat la:
4Comentarii
Romania, pasibila de un proces cu UE
România riscă un proces cu Uniunea Europeană, din cauza neîndeplinirii măsurilor de mediu pe care trebuia să le realizeze în perioada preaderării, a declarat, miercuri, reprezentantul Direcţiei Integrare Europeană din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, Roxana Nicolau.

“La momentul aderării, au rămas o serie de măsuri nerealizate de România, în conformitate cu planul prevăzut în calendarul anual stabilit prin negocierile de aderare, fapt care ar putea duce România într-un proces cu Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, Roxana Nicolau, în cadrul conferinţei “Managementul deşeurilor periculoase în România şi în Uniunea Europeană”.

 

Potrivit reprezentantului Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA), măsurile prioritare de mediu pe care România s-a angajat să le realizeze până la finele anului 2006, dar pe care nu le-a îndeplinit vizează finalizarea bilanţurilor de mediu nivel I şi II şi a evaluărilor de risc pentru toate depozitele de deşeuri inventariate la nivel naţional, urmărirea pregătirii celor 11 depozite de deşeuri menajere programate să sisteze depozitarea până la sfârşitul anului 2006 şi a sistării activităţii de depozitare pe cele 16 depozite periculoase din industria de extracţie a ţiţeiului.

 

Roxana Nicolau a explicat că oficialii europeni ar putea declanşa procedura de “infrigement”, care se aplică unui stat din UE atunci când se constată că acesta nu a dus la îndeplinire una din obligaţiile care derivă din statutul de stat membru. Procedura reprezintă mecanismul prin care Comisia Europeană poate penaliza un stat membru dacă acesta nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin negocierile de aderare.

 

Cazul respectivei ţări ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE), care va decide aplicarea unor sancţiuni. Acestea pot fi de câteva sute de mii de euro pe zi sau chiar mai mari, fiind calculate în funcţie de gravitatea nerespectării normelor, durata acestei situaţii sau capacitatea de plată a statului sancţionat.

 

De asemenea, se ia în calcul faptul că amenda trebuie să fie un factor care să descurajeze, prevenind în acest fel viitoarele încălcări ale dreptului comunitar. Roxana Nicolau a mai precizat că penalităţile se plătesc retroactiv, până la îndeplinirea obligaţiei. Reprezentantul Ministerului Mediului a mai arătat că o treime din petiţiile de la CJCE vizează probleme de mediu. “Aproape toate statele membre UE au avut probleme, după aderare, cu conformarea la normele europene de mediu”, a adăugat Nicolau.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor