România pierde un loc în PE

Reactualizat la:
Propunerea va fi trimisă şefilor de stat şi de guvern, care vor trebui să decidă prin vot unanim asupra chestiunii.

Un număr de 12 state membre, printre care şi România, vor pierde fiecare câte un mandat de eurodeputat în viitoarea legislatură a Parlamentului European (PE) în urma reducerii numărului de locuri la 751, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, şi a aderării Croaţiei la UE, conform unei rezoluţii votate ieri de plenul PE, la Strasbourg.

Consimţământul deputaţilor

În prezent, PE are 754 de membri, iar când Croaţia va adera la UE acesta va creşte la 766, întrucât aceasta are dreptul la 12 mandate de eurodeputaţi. Pentru a respecta prevederile Tratatului de la Lisabona, care prevede un număr de maxim 751 de locuri pentru PE în viitoarea legislatură, trebuie să renunţe la un număr de 15 locuri.

Alocarea locurilor pentru legislatura 2014-2019 „nu trebuie să fie arbitrară, ci bazată pe criterii obiective care vor fi aplicate într-un mod pragmatic”, menţionează rezoluţia adoptată cu 536 de voturi pentru, 111 împotrivă şi 44 de abţineri.

Rezoluţia adoptată prevede că 12 state membre – respectiv România, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania şi Portugalia – vor pierde fiecare câte un loc la viitoarele alegeri. Restul de trei locuri vor fi pierdute de Germania, care trebuie să-şi reducă numărul de mandate de la 99, câte are în prezent, la 96, maximum permis pentru un stat membru, conform Tratatului de la Lisabona.

Pentru a intra în vigoare, decizia acestora trebuie primească consimţământul eurodeputaţilor. Următoarele alegeri europene ar urma să aibă loc între 22 şi 25 mai.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !