România poarta infractorilor către UE

România poarta infractorilor către UE
BRUXELLES – Oficialii de la Bruxelles se tem că ţara noastră va reprezenta o zonă fierbinte de intrare în UE, la graniţa estică. Un reportaj realizat de jurnaliştii de la Associated Press subliniază temerea europenilor că traficul de persoane şi mărfuri va constitui o problemă majoră în această zonă.

Dunărea, notează autorii materialului, reprezintă ruta tradiţională pentru imigranţii ilegali din Asia, Africa şi fosta URSS.

Associated Press notează că România s-a implicat, alături de Uniunea Europeană, în programe de securizare a celor 2.000 de kilometri de frontieră cu state non-UE. Există în derulare şi un proiect comun franco-româno-spaniol de protecţie pe Dunăre şi Marea Neagră. Costurile acestor proiecte se ridică la câteva milioane de euro şi presupune folosirea de echipamente sofisticate şi patrulare permanentă în aer şi pe apă cu suport tehnologic de ultimă oră.

Oficialii români, intervievaţi de Associated Press, se declară pregătiţi să facă faţă noilor provocări. Vasile Moţoc, inspector şef al Poliţiei de Frontieră, a avertizat: „ne vom confrunta cu o creştere masivă a traficului ilegal, a importului ilegal de bunuri de pe piaţa asiatică, în special din Asia si din zonele fostei Republici Sovietice. Suntem pregătiţi să combatem terorismul şi traficul de persoane”.

România trebuie să furnizeze la fiecare şase luni un raport detaliat. Trebuie să asigure de asemenea progresul economic şi politic în punctele-cheie. În caz contrar, notează Associated Press, riscă să piardă subsidiile UE. Unul dintre aceste capitole importante îl reprezintă securizarea frontierelor.

APTN a iniţiat recent o serie de reportaje pe tema României, în perspectiva integrării în Uniunea Europeană. Unul dintre ele aborda Sulina, ca cea mai estică graniţă a UE, după 2007.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase