Romania risca sa fie data in judecata

10Comentarii
Lazlo Kovacs
Lazlo Kovacs
România are la dispoziţie cel mult şase luni pentru a modifica taxa de primă înmatriculare auto, astfel încât să se conformeze principiilor legislaţiei europene.

În caz contrar, Comisia Europeană se va adresa Curţii Europene de Justiţie, a declarat, joi, Lazlo Kovacs, comisarul european pentru taxe şi impozite.

‘România trebuie să se conformeze principiilor europene în privinţa taxării dacă vrea să evite să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie’, a spus comisarul Kovacs.

În prezent, în urma discuţiilor purtate de către experţii DG Taxud cu cei ai Ministerului de Finanţe, pe 16 februarie, Comisia Europeană a primit asigurări că România va modifica taxa de primă înmatriculare a autoturismelor, astfel încât să respecte principiile europene. Laszlo Kovacs a afirmat că nu ştie cum va proceda în practică Ministerul Finanţelor, dar a precizat că stadiul actual al consultărilor se îndreaptă către o soluţie convenabilă pentru ambele părţi.

Comisarul a explicat că procedura care se aplică în situaţii precum cea a taxei de primă înmatriculare cuprinde mai multe etape înainte de adresarea cazului către Curtea Europeană de Justiţie.

‘Comisia transmite o scrisoare oficială prin care sesizează neconformitatea legislaţiei cu principiile europene, iar ţara respectivă trebuie să dea un răspuns, prin care să se conformeze, într-o lună. În caz contrar, Comisia trimite o doua scrisoare şi dacă, nici în urma acestei scrisori legislaţia nu se schimbă, atunci se adresează Curţii Europene de Justiţie’, a spus Kovacs.

Taxa de înmatriculare auto din România nu este conformă cu principiile europene ale nediscriminării. Astfel, potrivit lui Kovacs variabilele pe care le ia în calcul modelul de calcul al taxei: vechimea şi provenienţa maşinii sunt discriminatorii. Taxa se aplică în funcţie de vechime, catalizatorul euro şi capacitatea cilindrică.

Kovacs a contestat modul în care taxa face din vechimea maşinii un factor dominant, exemplificând cu diferenţa de taxă dintre maşinile mai vechi cu euro 3 şi cele noi cu euro 2. Totodată, taxa depăşeşte, în astfel de cazuri, valoarea reziduală a maşinii.

În plus, comisarul a afirmat că taxa se aplică doar maşinilor la mâna a doua din import, dar nu şi celor la mâna a doua vândute de cetăţenii români, pentru că se plăteşte numai la prima înmatriculare în România.

Laszlo Kovacs a amintit de discuţia purtată cu ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, la Bruxelles, dar a argumentat că, deşi înţelege poziţia oficialului român care invocă invadarea pieţei auto româneşti cu maşini vechi, legislaţia UE trebuie respectată.

Comisarul a adăugat că sunt mai multe ţări în situaţia României, inclusiv Ungaria, împotriva căreia CE va începe procedura de ‘infrigement’. Urmare a acestei proceduri, Ungaria va fi obligată să schimbe legislaţia şi să plătească despăgubiri.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor