România şi R.Coreea au semnat un parteneriat strategic

România şi R.Coreea au semnat un parteneriat strategic
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său coreean Lee Myung bak au semnat, joi, Declaraţia comună privind încheierea unui Parteneriat Strategic, iar miniştrii de resort din cele două ţări au semnat un Acord de securitate socială, precum şi un protocol de colaborare în domeniul Justiţiei.

Semnarea a avut loc după discuţiile oficiale ale celor doi şefi de stat.

Cu acest prilej, au fost semnate şi un Acord de securitate socială şi un Protocol de colaborare între Ministerele de Justiţie din România şi Republica Coreea, din partea română semnatari fiind ministrul de Externe Lazăr Comănescu şi, respectiv, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.

După semnarea documentelor, cei doi şefi de stat au susţinut o scurtă declaraţie de presă în care şeful statului român a spus că Parteneriatul strategic este primul de acest fel semnat de România cu o ţară din Asia-Pacific Băsescu a explicat că acest Parteneriat strategic se întemeiază pe dialogul politic, cooperarea economică, schimbul de investiţii, colaborarea în domeniile securităţii, social şi cultural şi, de asemenea, cooperarea în cadrul organismelor internaţionale.

Băsescu a spus că, până la următoarea întâlnire cu omologul său coreean, despre care a menţionat că speră că va avea loc anul viitor, s-a convenit ca miniştrii de Externe, precum şi ceilalţi miniştri din domeniile vizate de Parteneriat să dezvolte acest document, pentru a-l transforma în realitate.

Şeful statului coreean a declarat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre dezvoltarea cooperării în domeniul construcţiilor de centrale nucleare, în domeniul portuar şi despre colaborarea în domeniul energetic şi IT.

“Am convenit să încurajăm companiile coreene să participe la aceste demersuri. Am fost de acord cu faptul că România este o destinaţie atractivă şi importantă pentru investiţiile coreene, iar în schimb Guvernul României a fost de acord să ofere toată asistenţa necesară companiilor coreene care investesc în România”, a spus Lee Myung bak.

Preşedintele Băsescu a participat, cu ocazia vizitei, la un Forum economic de cooperare România – Republica Coreea.

Vizita cuprinde, de asemenea, o întrevedere cu preşedintele Adunării Naţionale coreene şi cu preşedintele Asociaţiei Parlamentare de Prietenie Coreea-România. În încheierea vizitei, preşedintele României se va întâlni cu o delegaţie de profesori şi studenţi din cadrul Departamentului de Limbă şi Literatură Română al Universităţii de Studii Internaţionale Hankuk.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase