România trebuie să se retragă, după aderare

România trebuie să se retragă, după aderare
Principalul obiectiv urmărit de CEFTA-Acordul de Liber Schimb Central European, este de creare a unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului între statele membre.

În ultima perioada, principala preocupare a tarilor membre a fost viitorul acestui Acord, deoarece de la 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea în UE, România si Bulgaria vor trebui sa se retraga din CEFTA.

CEFTA este cel mai important acord multilateral de liber schimb din Europa Centrala si de Sud – Est, fiind prima formula economica regionala de asociere creata dupa caderea comunismului. Acordul CEFTA a fost semnat în 1992, tarile initiatoare fiind Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria. România a aderat la CEFTA în anul 1997.

La 1 mai 2004, dupa intrarea în Uniunea European, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Slovenia s-au retras din Acord. În momentul de fata, CEFTA este o piata cu 34 milioane de locuitori, capacitate potentiala de export de 57 miliarde de dolari si la import de 67 miliarde.

Presedintia CEFTA este asigurata prin rotatie, iar în anul 2006 este detinuta de România. În aceasta calitate, tara noastra are ca prioritati extinderea si modificarea CEFTA, în vederea asigurarii continuitatii Acordului si dupa aderarea României si Bulgariei la UE, într-o forma adaptata noilor realitati.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !