România vrea muncitori unguri

România vrea muncitori unguri
TIMISOARA - Săptămâna trecută, în 18 martie, a avut loc la Timişoara o întrunire a consilierilor Eures din România şi Ungaria. „Scopul acestui atelier de lucru a fost identificarea posibilităţii constituirii unui parteneriat transfrontalier pe graniţa de vest a României şi est a Ungariei în domeniul forţei de muncă”, ne-a informat Dan Vaina, consilier Eures.

Ungaria mai are astfel de parteneriate cu Slovacia şi, în prezent, se lucrează la un parteneriat cu Austria pentru 2008 – 2009.

„Înainte de a face un astfel de parteneriat cu România, trebuie făcută o analiză pentru a se vedea câţi muncitori tranzitează zilnic între România şi Ungaria pentru a munci”, a specificat Dan Vaina.

Pro şi contra
O primă problemă ar fi diferenţele salariale dintre România şi Ungaria. Salariul mediu pe economie în România este de 135 de euro, iar în Ungaria 260 de euro. Salariul mediu pentru 2008 este de 335 de euro în România şi 600 de euro în Ungaria. „Vom căuta firmele mai potente financiar care oferă salarii mai mari”, a precizat consilierul Eures.

Un avantaj ar putea fi rata mică a şomajului în partea de vest a României – 2,3%, comparativ cu rata şomajului în Ungaria de est – 15 – 20%. Obsacolul lingvistic nu ar fi nici el o problemă prea mare, mulţi români din partea de vest a ţării cunoscând limba maghiară, iar ungurii din partea de est a Ungariei ştiu limba română.

În cadrul întâlnirii a fost stabilit şi un calendar de termene. Astfel, până la 30 aprilie vor fi identificate firmele ce oferă locuri de muncă şi vor fi tipărite chestionare pentru angajatori şi angajaţi.

În prezent, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, în judeţul Bihor muncesc 26 de maghiari cu contracte de muncă.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !