Romanian Challenge Cup la planorism

Romanian Challenge Cup la planorism
Evenimentul este organizat, în premieră, la Oradea. Competiţia este grupată pe trei clase.

Se joacă de-a Icar şi înving gravitaţia. Este vorba de 32 de piloţi care timp de două săptămâni îşi dispută la Oradea Romanian Challenge Cup.

Aeroclubul României împreună cu Federaţia Aeronautică Română organizează, în perioada 13 – 28 Iunie 2010, la Oradea, competiţia internaţională de planorism „Romanian Challenge Cup” – ediţia I. În competiţie sunt înscrişi 32 de piloţi din România şi Ungaria. „Concursul este rezervat sportivilor planorişti de performanţă şi este clasificat categoria a II-a conform regulilor Federaţiei Aeronautice Internaţionale”, spune Cătălin Porumbu, director al competiţiei şi comandant secund al Aeroclubului din Oradea. Zborurile se vor efectua atât pe teritoriul României, cât şi pe cel al Ungariei. Cel mai înalt punct atins de un planor în România a fost situat aproape de Braşov, la 11.500 de metri. La fiecare 1.000 de metri câştigaţi pe verticală, un astfel de aparat poate plana aproximativ 40 de kilometri pe plan orizontal. Majoritatea piloţilor au multe ore petrecute la bord. Şi s-au molipsit încă din copilărie de lupta cu gravitaţia. Cătălin Porumbu a mărturisit că era mic când tatăl său a început să-l ia în planor. Primul zbor singur în planor – ieşirea la simplă, cum spun piloţii – l-a făcut exact în ziua în care a împlinit 16 ani, vârsta legală. A urmat botezul prin care trec toţi piloţii: o „tăvăleală în mărăcini”, cu atât mai memorabilă dacă e făcută „ticălos”, cu urzici. Pe principiul ca acela să fie cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui pilot.

După 23 de ani

Din 1987 în România nu s-a mai organizat nicio competiţie internaţională de acest gen. Aeroclubul României, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, are 17 aerodroame teritoriale în întreaga ţară, este unitate de pregătire şi perfecţionare a personalului aeronautic civil, precum şi structură sportivă de performanţă cu profil aeronautic. De asemenea, este organizaţie de pregătire autorizată pentru obţinerea unor categorii de calificări aeronautice şi are atribuţiuni în domeniul certificării / autorizării anumitor categorii de tehnică aeronautică.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !