Românii, săraci dar vicioşi

Românii, săraci dar vicioşi
Deva – Conform unor date furnizate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cu ocazia „Zilei naţionale fără tutun” se arată că 64% dintre adolescenţi au experimentat, până la vârsta de 16 ani, consumul de tutun. Mai mult de 90% dintre părinţi alocă în fiecare lună bani pentru a cumpăra ţigări şi ca o consecinţă directă, copiii lor le urmează exemplul.

La nivelul judeţului Hunedoara se înregistrează, direct proporţional cu vârsta, o creştere a procentului fumătorilor.

Conform unei statistici furnizate de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP), 10% dintre băieţi şi 8% dintre fetele cu vârsta sub 14 ani s-au apucat de fumat în acest an. Atât pentru băieţii care au ajuns la vârsta de 18 ani cât şi pentru fete procentul urcă cu 2%.

„Din păcate se simte în ultima perioadă o creştere îngrijorătoare a procentului tinerilor care se apucă de fumat la o vârstă fragedă. E la fel de adevărat că unii renunţă la viciu pe parcurs, dar nu ne putem baza pe asta”, a afirmat Dan Magheru, directorul ASP.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică, pentru trimestrul al doilea al anului în curs, 5,9% din totalul cheltuielilor lunare de consum ale unei familii sunt alocate achiziţionării băuturilor alcoolice şi a tutunului. Numărul tinerilor care au devenit dependenţi de aceste vicii este în continuă creştere.

Directorul ASP, Dan Magheru, afirmă că „principala cauză a acestui fapt o reprezintă familiile dezbinate care nu se ocupă cum trebuie de educaţia copiilor lor”. Unii cetăţeni sunt de părere că persoanele cu mijloace financiare reduse nu se apucă de fumat.

„Cine are bani îşi poate permite zilnic pachetul de ţigări, dar oamenii săraci nu dau bani pe aşa ceva. Cine nu vrea să-şi facă un rost în viaţă n-are decât să-şi înceapă viciile”, susţine Eleonora Bota.

Referitor la acest subiect unii au altă părere. „Eu sunt de profesie ospătar şi am ajuns la concluzia că oamenii îşi cheltuiesc ultimii bani pe băutură, nu pe mâncare. Majoritatea celor cu bani puţini îşi lasă totdeauna deoparte o anumită sumă pentru viciu”, crede Andreea Rob.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase