Românii sărbătoresc pe 6 ianuarie Boboteaza

5Comentarii
Românii sărbătoresc pe 6 ianuarie Boboteaza
Boboteaza (Botezul Domnului) este menită să reamintească faptele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, la aproximativ 30 de ani. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie sau Arătarea Domnului. Imagini slujba de Bobotează

Obiceiurile de Bobotează se menţin vii în majoritatea zonelor ţării. În Alba spre exemplu, fetele nemăritate din sat încep pregătiriile încă din Ajun. Îşi aleg hainele cele mai bune şi ţin post negru. Ziua de dinaintea Bobotezei este una încărcată de semnificaţii şi în Bărăgan. Tinerele îşi pot afla ursitul dacă postesc şi fură busuioc de la preotul venit cu Iordanul.

Şi în zona Moldovei s-a păstrat tradiţia. Fetele din localitatea Şard, din judeţul Alba aşteaptă preotul cu porţile deschise, aşa cum spune tradiţia. Fetele îşi aleg cele mai bune mărgele şi le pun sub preşul de pe pragul uşii, peste care să calce de două ori preotul care vine cu botezul. Fecioarele cred că, dacă dorm cu ele sub pernă, vor vedea în vis flăcăul care le va curta.

Pe masă pun şase blide, sub care ascund tot atâtea obiecte simbolice. Tradiţia spune că obiectul ascuns spune multe despre flăcăul cu care se vor mărita. Găseşte un pahar şi zice că o să ia un bărbat căruia îi place să bea. Găseşte un pieptăn şi zice că o să aibă un colţos, iar fetele strigă la ea să mai aştepte cu măritatul.

Din ritualul fetelor nu lipsesc nici răvaşele cu numele feciorilor din sat, pe care le pun în aluatul pentru găluşte. Credinţa populară spune că fecioarele se vor mărita cu flăcăul al cărui nume l-au găsit în preparatul tradiţional.

Şi fetele din Bărăgan îşi pot visa ursitul dacă îşi pun un fir de busuioc sub pernă.

Tot tradiţia spune că recoltele din acest an vor fi mai bogate dacă gospodinele strâng cenuşa din sobă şi gunoiul din casă şi le păstrează până în primăvară când le pot arunca în grădini.

În ajunul Bobotezei sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

La Bobotează nu se spală rufe, apa sfinţită luată acum are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată. La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca crucea. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

Sursa: Realitatea.net5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor